Stromeček, dárky, vánoční nákupy, cukroví. V prosinci člověk prostě potřebuje mít plán, dobrý plán! A důležité je se nezbláznit, nestresovat se a užít si trochu té předvánoční atmosféry.
Jestli jste na plánování zapomněli, začínáte se hroutit, panikařit a na vánoční přípravy se chystáte až poslední adventí víkend, mám pro Vás perfektní recept na čokoládová (mandlová) kolečka s malinovou marmeládou. Příprava je opravdu velice jednoduchá – jedná se o třené těsto, které nemusí odpočívat a tak můžete ihned péct, lepit, zdobit. Navíc jsou kolečka křehká a nemusí být uložená předem v krabičce, ideální cukroví na poslední chvíli.
Věřím, že toto cukroví bude mít letos, nejen u nás, velký úspěch.
Těsto:
- 250 g másla (změklého)
- 140 g moučkového cukru
- 1 vejce (pokojové teploty)
- 50 g hořké čokolády (70%)
- 250 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
+ 100g hořké čokolády na polevu, malinová marmeláda, lyofilizované maliny (zakoupíte například v obchodě se zdravou výživou, drogeriích Teta)
Postup:
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nechte vychladnout.
- Měkké máslo vyšlehejte společně s cukrem do hladka. Zašlehejte vajíčko a rozpuštěnou (vychladlou) čokoládu.
- Do směsi přidejte prosátou mouku a mleté mandle, vše promíchejte.
- Těsto dejte do cukrářského sáčku (hubička ve tvaru hvězdičky) a na plech vyložený pečícím papírem tvořte věnečky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8-10 minut. Nechte vychladnout.
- Připravte si čokoládu na polevu (rozpusťte ve vodní lázni) a polovinu koleček namáčejte v rozpuštěné čokoládě a posypte malinami (případně cukrovými posypkami), nechte v chladu ztuhnout.
- Druhou polovinu koleček namažte malinovou marmeládou a nakonec kolečka poslepujte.
Zdroj: Časopis F.O.O.D. (2/2016)