Inspiraci na linecké cukroví s mákem jsem objevila ve vánočním časopise Apetit a kombinace máku a kyselé marmelády mě hned zaujala. Použila jsem léty osvědčený recept na linecké a do těsta jsem přisypala pouze zrníčka máku. Doporučuji cukroví slepovat kyselou marmeládou nebo třeba i lemon curdem, který jsem použila já.
Z tradičního cukroví se stalo netradiční vynikající chuti a to nemluvím ani o tom, že cukroví vypadá naprosto úžasně.
Těsto:
- 2 žloutky
- 250 g másla
- 3 – 4 lžíce máku (nemletého)
- 120 g cukru moučka
- 350 g hladké mouky
- nastrouhaná citrónová kůra z 1 citrónu
+ kyselá marmeláda na slepování (lemon curd, citronová, rybízová)
Postup:
- Promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou, citrónovou kůrou a mákem. Ze všech těchto ingrediencí vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 1 hodinu chladit do lednice.
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte jednotlivé tvary a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut (lehce do zlatova). Cukroví nechte vychladnout a slepujte kyselou marmeládou dle chuti.