Začíná to nádherné období, kdy z každého receptu je cítit vanilka, skořice, citrusová kůra, máslo… Prostě nastává ten krásný (nejvoňavější) vánoční čas. Jako každý rok patří první adventní neděle tvoření a pečení.
Vánoční seznam cukroví se mi každoročně mění (krátí), samozřejmě nesmí chybět klasika v podobě perníčků, lineckého a vosích hnízd, ale ráda vždy zkouším něco nového.

Skotské maslové sušenky neboli shortbread jsou klasické britské pečivo, které se péče celoročně, ale rozhodně se hodí i na vánoční stůl. Britové pečou shortbread v různých variantách od čokoládové přes pomerančovou až po levandulovou a podávají je tradičně s čajem. Já jsem zvolila verzi s vanilkou a mořskou solí a tato kombinace je naprosto úžasná. Plná máslová chuť s lehce slaným aftertastem a ta vůně, ta je neskutečná!
Věřím, že tyto jednoduché maslové sušenky budou příjemnou změnou a přijdou každému vhod.

Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 125 g kvalitního (změklého) másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku (semínka)
+ cukr krupice a mořská sůl na posypání
Postup:
Ve velké míse vyšlehejte máslo s cukrem a postupně přidejte vanilkový cukr a semínka z vanilkového lusku.
- Do krému přisypte prosátou mouku se solí a zpracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici.
- Troubu předehřejte na 180°C a plech si vyložte pečícím papírem.
- Odpočaté těsto rozválejte na cca půlcentimetrový plát a vykrajujte kolečka. Každé kolečko několikrát propíchněte vidličkou a posypte krupicovým cukrem a mořskou solí.
- Pečte v troubě cca 15 minut. Upečené sušenky by měly být lehce zlatavé.
Tip: Sušenky není nutné péct měsíc předem, můžete je připravit na poslední chvíli. Já je pekla s předstihem na vánoční besídku do školky a na Štedrý den připravím čerstvé.