Ta naše holka před pár dny slavila 4. narozeniny a slavilo se ve velkém stylu. Olivie si sama naplánovala narozeninovou oslavu, pozvala (nejlepší) kámoše ze školky, vymyslela si příchuť dortu, myslela dokonce i na květinovou výzdobu a hlavně – rozdělila úkoly. Děda nakoupil světýlka, táta měl na starosti pozvánky pro kamarády, instalaci dekorací, nákup květin a šampaňského. Já, máma, jsem měla ten nejtěžší úkol, upéct dort (dva dorty).
Na rodinnou oslavu jsem připravila lehký piškotový dortík s citrusovou kůrou, krémem z bílé čokolády a mandarinkami. Dort je velmi lehký na přípravu, ale je dobré si přípravu rozložit minimálně do 2 dní – upéct korpus, připravit si čokoládovou ganache a další den se vrhnout na krém, dortík sestavit a nechat uležet přes noc v lednici. V den servírování stačí jen dozdobit, nicméně upozorním, že krém z mascarpone má tendenci praskat (není ideální na potáhování dortů). Každopádně dort je vynikající a má už dokonce i vánoční nádech.
Těsto:
- 3 menší vejce (bílky a žloutky odděleně)
- 90 g krupicového cukru
- 100 g hladké mouky
- kapka vanilkového extraktu
- kůra z 1/2 citrónu a 1 pomeranče
- 25 g oleje
Postup:
- Dortovou formu o průměru 18 – 20 cm vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 170°C.
- Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu – nejdříve šlehejte na nižší otáčky samotné bílky, postupně přisypávejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
- V jiné míse vyšlehejte žloutky s extraktem a nakonec přidejte nastrouhanou citrónovou kůru. Obě hmoty lehce spojte a lehce vmíchejte prosátou mouku.
- Na závěr do těsta vmíchejte olej.
- Těsto nalijte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150°C a pečte zhruba dalších 10 minut.
- Korpus nechte 5-10 minut vychladnout ve formě a poté korpus pomocí nože „odlepte“ od formy a přendejte na chladící mřížku. Nechte vychladnout.
Ganache z bílé čokolády:
- 100 g bílé čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Čokoládu nasekejte na malé kostičky a dejte do misky.
- Nalijte smetanu do hrnce a přiveďte smetanu těsně pod bod varu. Nasekanou čokoládu zalijte smetanou, míchejte dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hustá čokoládová hmota.
- Ganache přelijte do misky a nechte lehce vychladnout, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny do lednice (nejlépe přes noc).
Krém:
- 500 g mascarpone
- čokoládová ganache z bílé čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Do mísy dejte mascarpone a přidejte vychlazenou čokoládovou směs a smetanu na šlehání.
- Krém vyšlehejte do hladka.
+ kompotované mandarinky (1 malá konzerva), čerstvé mandarinky na ozdobu,
Sestavení dortu:
-
- Korpus 2x prořízněte. Jednotlivé pláty lehce pokapejte mandarinkovou šťávou z kompotu.
-
- Na pláty nanášejte krém (rozdělte si krém na 3 části) a na krém dejte okapané mandarinky, vrstvěte.
-
- Dort ozdobte dle fantazie – čerstvou mandarinkou (ovocem), hoblinkami čokolády.
- Nechte v lednici pár hodin proležet a vychladit.
A na dětskou párty jsem na přání připravila tři druhy cupcakes – vanilkový cupcakes plněný malinovým rozvarem s malinovým krémem, jablečno – mrkvový cupcakes s karamelovým krémem a čokoládový s krémem z bílé čokolády. U dětí i oslavenkyně měly cupcakes stejně velký úspěch jako dortík s mandarikami.