Jablečný závin neboli štrúdl má bohatou historii a dodnes se jedná o jeden z nejoblíbenějších moučníků v mnoha zemích Evropy. Receptů existuje celá řada, existuje mnoho receptů na těsto – tažené, máslové, kynuté, bramborové anebo listové. Náplň do závinu lze měnit dle ročního období, nicméně troufám si tvrdit, že jablečnému závinu s vlašskými oříšky a rozinkami v rumu se žádná jiná kombinace nevyrovná.
Štrúdl mě provází od podzimu do jara a nesmí chybět ani na naší vánoční tabuli. Tažený závin byl pro mě opět výzvou, ale myslím, že jsem se s touto výzvou poprala velmi dobře. Samozřejmě je tento závin náročnější na přípravu, ale výsledek stojí rozhodně za to.
Těsto:
- 300 g hladké mouky + podsypání
- 75 g rozpuštěného másla (vychladlé)
- 110 ml vlažné vody
- špetka soli
Náplň:
- 1,5 kg jablek
- 2 lžíce třtinového cukru (záleží na sladkosti jablíček)
- 1 sáček skořicového cukru
- 1 lžička skořice
- vlašské ořechy (množství dle chuti, lze vynechat)
- rozinky (předem naložené v rumu, případně namočené v horké vodě, množství dle chuti, lze vynechat)
- strouhanka (případně kokos) na poprášení těsta
+ rozpuštěné máslo na potíraní těsta (cca 50g)
Postup:
- Připravte si rozinky (namočte je předem do rumu, případně horké vody).
- Připravte si těsto – v hnětacím robotu (ručně) smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, vodu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto uložte na 30 minut do vyhřátého hrnce (v hrnci nechte uvařit vodu, hrnec musí být suchý) a nechte těsto odpočinout.
- Připravte si náplň – oloupejte jablíčka, zbavte je jadřinců a nakrájejte na malé kostičky (případně nastrouhejte).
- V míse smíchejte jablíčka, cukry, skořici, nasekané oříšky a rozinky (bez rumu/vody).
- Připvate si čistou utěrku, plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 180°C.
- Těsto rozdělte na dvě poloviny. Na utěrce lehce vyválejete první půlku těsta (nezapomeňte utěrku pomoučit), těsto vytáhněte rukama do tvaru obdélníku na velikost plechu. Cílem je získat slabé těsto (průsvitné).
- Vyválené těsto lehce potřete rozpuštěným máslem, těsto lehce popraště strouhankou (kokosem) a naneste půlku jablečné náplňe.
- Závin s pomocí utěrky začněte rolovat (po delší straně s náplní). Závin opatrně přeneste na plech a potřete máslem. Pečte zhruba 40 minut. Během pečení závin 1-2 potřete máslem. Po upečení závin také potřete máslem (případně máslem s rumem).
- S druhou polovinou těsta postupujte stejně.
- Podávejte teplý, vlažný, studený s moučkovým cukrem, vanilkovou omáčkou, zmrzlinou. Prostě dle chuti.
Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/01/vidensky-jablecny-zavin.html