Jsem holka z Krkonoš a tak není divu, že právě v horách trávím volné chvíle nejraději. Když je navíc i sezóna borůvek, jsem nejšťastnější. Někdo chodí rád na houby, já ráda sbírám borůvky. Ano, většinou po hodině a půl začínám být deprimovaná z toho, že bandaska je stále prázdná a spolusběrači mají modrofialové rty, ale je to pro mě neuvěřitelně odpočinková záležitost. Mozek vypne, užívám si ticho, klid a sbírám. Navíc koláč s ručně nasbíranými borůvkami chutná prostě jinak. Lépe.
Kombinace borůvek, vláčného citronového těsta a svěžího tvarohového krému je skvělá. Koláč měl velký úspěch, chutná báječně a vypadá taky moc krásně. Posuďte sami.
Těsto:
- 280 g hladké mouky
- 200 g třtinového cukru
- 1/2 kypřicího prášku
- 1 hrnek oleje (objem hrnku 250 ml)
- 1/2 hrnku mléka
- 3 vejce
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 150 g borůvek
Krém:
- 250 g plnotučného tvarohu (použila jsem kostku tvarohu, ne vaničku)
- 1 smetana ke šlehání (33%)
- 100 g moučkového cukru
- kůra a šťáva z 1/2 citronu
+ moučkový cukr a čerstvé borůvky k servírování
Postup:
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání postupně pomalu přilévejte do směsi olej, přidejte šťávu z citronu, kůru a na závěr prošlehejte.
- Smíchejte mouku prosypanou přes síto s kypřicím práškem. Suchou směs postupně přidávejte do tekuté a míchejte. Do tuhého těsta pomalu přidávejte mléko (těsto nesmí být moc husté ani řidké).
- Do máslem vymazané formy naneste polovinu těsta, nasypte polovinu borůvek a naneste druhou část těsta a opět zasypte borůvkami.
- Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 50 minut. Nechte zcela vychladit.
- Připravte si krém – vyšlehejte tvaroh s cukrem a postupně do krému přilévejte smetanu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu a na závěr vmíchejte citronovou kůru.
- Prořízněte těsto na půl, naneste krém, přiklopte druhou polovinou těsta. Nechte chvíli vychladit. Podávejte s moučkovým cukrem a borůvkami.
Zdroj: http://fresh.iprima.cz/recepty/citronovo-boruvkovy-kolac-s-boruvkovou-drobenkou