Dovolená je za námi, jsme zase zpět v kolotoči každodenních povinností, ale ještě chvíli budeme myšlenkami v Českém krasu a na Křivoklátsku. Vyšlápli jsme pár kopečků, nachodili několik desítek kilometrů, pár kilometrů najezdili na bruslích a koloběžkách podél Berounky, navštívili jsme (už po několikáté) Karlštejn, objevili krásy hradu Křivoklát, seděli u táboráku a pozorovali hvězdy, vedli vášnivé diskuze o vesmíru, krmili se malinami, rybízem a angreštěm z keřů a hlavně – byli jsme všichni spolu!
Samozřejmě, že jsme si ovoce z dovolené vezli s sebou do Prahy, a proto mi i tenhle koláček připomíná ty krásné chvíle, které jsme strávili na chalupě s rodinou. Pokud nemáte rádi hrnkové recepty, dál ani nečtěte (smích)!
Hrnkový litý koláč s drobenkou a ovocem nesmí chybět žádné léto. Nejedná se o žádnou suchou buchtu, díky jogurtu je těsto krásně vláčné a díky citrónové kůře je zase krásně voňavé. A hrnek jsem použila ten náš klasický – 250 ml. Vyzkoušíte ho?
Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 vejce
- 1/4 hrnku oleje
- 75 ml bílého jogurtu
- 1/2 prášku do pečiva
- čerstvá citrónová kůra
- mléko dle potřeby
+ drobné letní ovoce (rybíz, angrešt, borůvky)
Drobenka:
- 5 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce másla (změklé)
+ moučkový cukr na posypání upečeného koláče
Postup:
- Připravte si ovoce na koláč a koláčovou formu (průměr 24 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (můžete použít pečící papír).
- Připravte si drobenku – smíchejte mouku s cukrem a máslem. Nechte stranou.
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej, jogurt a promíchejte.
- Do tekuté směsi vmíchejte mouku, prášek do pečiva a citrónovou kůru. Pokud je těsto moc tuhé, postupně přidávejte mléko – těsto nesmí být řídké, ale zároveň by se mělo pohodlně vylít na plech.
- Těsto vylijte do připravené formy, na těsto naneste ovoce a na závěr ovoce posypte drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut. Nechte vychladnout a podávejte pocukrované moučkovým cukrem.