Bábovku s jogurtem a citronovou šťávou jsem upekla poprvé v Holandsku. Už tomu bude pár let a vzpomínám si, že i tenkrát měla velký úspěch. Od té doby patří tahle bábovka mezi naše nejoblíbenější – jednoduchá na přípravu, krásně vláčná, měkkoučká a lehce nakyslá.
Už několikrát jsem si pohrávala s myšlenkou, že do těsta zkusím přidat například levandulové květy, tymián anebo rozmarýn. Příště to určitě klapne!
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 250 g hustého smetanového jogurtu
- 300 g cukru
- 3 velká vejce
- 2 lžičky citronové kůry
- 120 ml oleje
- 80 ml citronové šťávy
+ olej a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání
Postup:
- Smíchejte mouku se solí a kypřicím práškem.
- V jiné míse smíchejte jogurt s cukrem, vejci, olejem, citronovou šťávou a kůrou.
- Do tekuté směsi postupně vmíchejte mouku a pečlivě rozmíchejte všechny hrudky.
- Vymažte a vysypte bábovkovou formu hrubou moukou. Do formy nalijte těsto.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C cca 50 minut (propečenost případně ověřte špejlí).
- Upečenou bábovku vyklopte z formy a nechte zcela vychladnout.
Zdroj: https://magdapece.wordpress.com/2012/01/29/jogurtova-babovka-s-citronem/
Škoda, že jste do receptu neuvedla prášek do pečiva, jinak by se ta bábovka možná dala i jíst… 😦 Příště zkusím místo toho jiný postup – žloutky vyšlehat s cukrem a na závěr sníh z bílků.
To se mi líbíTo se mi líbí
Dobrý den, Tomáši, děkuji za komentář a připomínku. Je mi líto, že se bábovka nepovedla. Máte pravdu, v původním receptu je prášek do pečiva uveden, omlouvám se za chybu, kterou samozřejmě ihned opravím. Jiný postup určitě zkuste, já postupuji dle Magdy, ale věřím, že vyšleháním žloutků a bílků zvlášť bude těsto ještě vláčnější a chutnější. Ještě jednou se omlouvám, kdyby existovala možnost, jak vám nevydařenou bábovku kompenzovat, dejte vědět. Ivana
To se mi líbíTo se mi líbí