Na podlaze a na koberci stále nacházíme třpytky z vánočních ozdob a jehličí ze stromečku. Mám stále pocit, že Vánoce skončily jen před pár dny a přitom Velikonoce nám už klepou na dveře. My letos vyrážíme na velikonoční svátky do Krkonoš, ale sněhu a mrazu máme plné zuby. Těšíme se na přicházející jaro, čerstvý vzduch a procházky. Po dlouhé době zažijeme velikonoční svátky na vesnici, které budou plné dobrého jídla a tradic, které k těmto svátkům patří. Předpokládám, že maminka napeče tradiční mazanec, možná připraví i beránka s kandovaným ovocem. Pro chlapy společně s maminkou upečeme velikonoční nádivku s uzeným masem (nebo šmakounem?). Po dlouhé době zase tradiční české Velikonoce, ale co si je třeba zpříjemnit tradičním anglickým pečivem, které se peče v tomto období po celém světě?
Z cest si vždy vozím vzpomínky na dobré jídlo a toto tradiční velikonoční pečivo je vynikající. Kořeněné kynuté bochánky se sušeným ovocem – horké křížové bochánky. Hot cross buns mají bohatou historii, tradici a k tomuto pečivu se poutají i zajímavé pověry. Přednášku Vám dávát nebudu, ale podělím se s Vámi o recept. Jsou krásně voňavé, kořeněné a nejlépe chutnají ještě teplé s máslem.
Receptů je opravdu mnoho, proto jsem si ho trochu poupravila a k zadělávání těsta (kynutí) jsem použila domácí pekárnu. Samozřejmě hnětací robot je také velký pomocník, ale určitě můžete těsto zpracovat i ručně. Těsto není náročné na přípravu, nicméně těsto je nutně zpracovávat postupně a kyne skoro 4 hodiny. Do těsta můžete přidat oblíbené sušené ovoce a glazuru je možné udělat ze svařeného cukru s vodou.
Těsto:
- 280 g hladké mouky (špaldové)
- 150 ml vlažného mléka
- 40 g třtinového cukru
- šeptka soli
- 1/2 balíčku sušeného droždí
- 50 g másla (změklého)
- 1 vejce
- 30 g rozinek
- 30 g kandované pomerančové kůry (případně sušeného ovoce – meruňky, papája)
- 1/2 jablka
- koření – skořice, hřebíček, koriandr, nové koření, kardamom, zázvor, muškátový oříšek
Kříže:
- 30 g mouky
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- cca 4 lžíce vody
Glazura:
- 1 lžíce meruňkové/pomerančové marmelády
- 1 lžíce vody
Postup:
- Ve velké míse (v hnětací míse) smíchejte mouku s kořením, špetkou soli a droždím. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a suroviny zapracujte dohromady.
- Přidejte prošlehané vejce, postupně přilévejte mléko a vypracujete hladké a vláčné těsto.
- Vypracované těsto nechte vykynout na teplém místě zhruba hodinu a půl, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Jakmile je těsto vykynuté, oloupeme jablíčko a nakrajíme ho na malé kostičky. Do těsta přidáme kostičky jablíčka, rozinky, kandovanou pomerančovou kůru a opakovaně vše důkladně zparacujeme do těsta. Těsto necháme na teplém místě kynout další hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a ještě jednou ručně prohněteme (cca 2 – 3 minuty). Těsto rozdělíme na cca 12 stejně velkých kousků a vytvarujeme kuličky.
- Na plech (do formy, pekáče), který je vyložený pečícím papírem, skládáme jednotlivé kuličky s cca 1 cm rozestupy. Můžete rovnat do kruhu anebo vedle sebe. Plech přikryjte čistou utěrkou (potravinářskou fólií) a nechte na teplém místě kynout 45 minut.
- Předehřejte troubu na 200°C. Připravte si pastu na kříže – smíchejte mouku, cukr a vodou. Musí vzniknout pasta, která není příliš tuhá ani tekutá, aby se dala nanést na jednotlivé bochánky a netekla. Vodu přidávejte postupně, pokud je pasta stála hustá, přidejte další lžíci vody. Cukrářský sáček naplňte pastou a těsně před pečením naneste na bochánky kříže.
- Pečtě 10 minut na 200°C, poté teplotu snižte na 160°C a pečtě dalších 5 – 10 minut do zlatova. Upečené bulky budou při poklepání znít dutě.
- Těsně před upečením si připravte galzuru. Rozehřejte marmeládu s vodou (v případě, že jsou v marmeládě kusy ovoce, po rozehřátí glazuru přeceďte, aby nebyly v glazuře velké kusy ovoce).
- Po vytažení plechu z trouby, ihned natřete bochánky připravenou glazurou. Podávejte teplé, případně nechte vychladnout na mřížce.