Nebudu se opakovat a psát znovu a znovu o rovnováze mezi sladkým životem a zdravou výživou. Příběh o boji s kilogramy navíc jste četli už několikrát. V tomto příběhu je hlavním hrdinou fenykl, a proto přidávám pár zajímavostí o této surovině.
Fenykl má nasládlou, lékořicovou chuť a ve většině domácnostech se objevuje v podobě semínek jako koření. Čerstvý fenykl je vynikající do salátů, nicméně na Jihu je to velmi oblíbená surovina do teplé kuchyně a jižanští kuchaři s fenyklem doslova kouzlí – zapékají jej, plní, dusí s vínem, přidávají do italského risotta. Výraznou chuť způsobuje chemická látka anetol, kterou najdete i u anýzu nebo badyánu. Tepelná úprava výraznou chuť tlumí, nicméně v kombinaci s dalšími surovinami vždy vytvoří něco úžasného. Fenykl dokonale ladí i s citrusy, protože obsahuje citrusové silice.
Proč tedy nenechat vyniknout výraznou chuť fenyklu v salátu s pomerančem, sušenou šunkou a dresinkem z ananasové hořčice.
Tip na závěr – vybírejte menší, neotlačené bulvy a nezapomeňte odstranit první dva vnější tužší listy. Nať můžete použít na doladění pokrmu.
Ingredience:
- listový salát dle chuti
- 1/2 menší bulvy fenyklu
- 1-2 pomeranče
- sušená šunka
- pekanové ořechy
Dresink:
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžička ananasové hořčice (zakoupeno v Lidl)
- sůl, pepř