Řekli jste si o závin a tak ho tady máte. Původně jsem měla v plánu zpracovat domácí nutellu v koblížkách, nicméně přání je přání a jsem ráda, že jsem Vám jedno přání mohla splnit.
Babka je z kynutého těsta a recept na těsto jsem použila z blogu Kitchnette. V případě, že nemáte po ruce domácí nutellu (ani tu kupovanou), nezoufejte, náplň si můžete vytvořit z čokolády a másla anebo můžete případně náplň udělat z toho co máte zrovna doma – jablka, rozinky, skořice. Věřím, že voňavé, nadýchané těsto bude fungovat perfektně s každičkou náplní.
Další recept bude určitě už bez nutellové náplně – už jsme ji snědli. Vynikající v babce, na palačinky i na chleba. A koblížky možná někdy příště.
Těsto:
- 280 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 100 ml mléka
- 90 g másla (pokojové teploty)
- 1 vejce
- 2 lžičky sušeného droždí (20 g čerstvého)
- špetka soli
- 1/2 lžičky mletého kardamomu (skořice)
- kůra z 1 citrónu
Náplň:
- domácí nutella
- lískové oříšky (opražené a nasekané)
+ javorový sirup na polévání, lískové ořechy na posypání
Postup:
- Připravte si kvásek – do vlažného mléka nasypte cukr, droždí a lehce poprašte moukou. Na teplém místě nechte vzejít kvásek (10-15 minut).
- Do kvásku postupně přidávejte máslo, vejce, kůru z citrónu, špetku soli, koření a mouku. Ručně nebo pomocí hnětacího robotu vypracujete hladké (pružné) těsto, které nelepí.
- Těsto vložte do mísy, zabalte potravinářskou fólií a nechte kynout v chladu 5-6 hodin.
- Z vykynutého těsta vyválejte na pomoučeném vále obdélník (30 x 50cm). Na těsto naneste vrstvu čokoládové pomazánky a na náplň nasypte opražené a nasekané lískové oříšky (nemusí být) a těsto zarolujte. Celý váleček podélně rozřízněte a tyto dvě části volně obtáčejte, aby řez byl stále nahoře. Váleček stlačte k sobě, aby se vešel do formy a vložte do chlebíčkové formy (předem vyložte pečícím papírem). Babku nechte ve formě vykynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 30-35 minut. Ihned po upečení babku můžete rovnoměrně polít javorovým sirupem. Nechte zcela vychladnout.