Do nového roku jsme vstoupili s dobrou náladou a pozitivně naladěni. Po vánočních svátcích a dovolené zpět do pracovního kolotoče, ale stále s úsměvem na tváři. Pár dní nového roku uplynulo a postupně jsme začali odpadat. Nemoc nad námi zvítězila.
Určitě každý rodič zná to období, kdy dítě nastoupí do školky a společně s nástupem začne i období nekonečné rýmy, dráždivého kašle a zvýšených teplot. Tentokrát to je jiné. Už více jak týden ležíme na hromadě – celá rodina. Ale znáte to, nejhorší je, když je Váš malý miláček nemocný.
Na nemoci a chmury je nejlepší něco dobrého. Můj hrdina do boje se zákeřnou nemocí – obrácený pomerančový koláč s mandlovou moukou a mandlovým likérem.
Těsto:
- 2 vejce
- 80 g třtinového cukru + na vysypání formy
- 1 vanilkový cukr
- 120 g rozpuštěného másla (vychlazeného)
- 60 g hladké špaldové mouky
- 40 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g mletých mandlí
- 1 špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce mandlového likéru (Amaretto)
Postup:
- Vyšlehejte třtinový a vanilkový cukr do světlé pěny.
- Rozpusťte máslo, dejte stranou a nechte vychladnout.
- Připravte si mandlovou mouku (rozmixujte mandle).
- Smíchejte mouku, mleté mandle, sůl a prášek do pečiva.
- Do tekuté směsi postupně zašlehávejte mouku, máslo a mandlový likér.
- Dno dortové formy (průměr 24 cm) vymažte máslem a vysypte třtinovým cukrem.
- Pomeranče důkladně omyjte v horké vodě a poté nakrájejte na tenké plátky. Plátky poskládejte na dno formy. Na pomeranče naneste těsto.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 35 minut. Nechte lehce vychladnout a ještě teplý vyndejte z formy (překlopte na talíř).
Zdroj: http://www.sugartown.cz/2015/01/obraceny-pomerancovy-kolac-s-mandlemi.html