Pár dní do Štědrého dne a já mám pro Vás další recept na pečené cukroví. Není nutné péct cukroví měsíc dopředu – krásně změkne i přes noc v chladu v uzavřené krabičce. A už vůbec není nutné péct několik desítek druhů cukroví. Já jsem letos vsadila na jistotu a upekla jsem jen ty druhy, které mizí pravidelně ze stolu jako první.
Máslové těsto s mletými pekanovými ořechy, skořicí, pomerančovou kůrou, slepené s pomerančovou marmeládou a nakonec ozdobené čokoládou a ořechem. Neuvěřitelně voňavé, neuvěřitelně báječné a neuvěřitelně krásné.
Těsto:
- 120 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce medu
- 60 g pekanových ořechů (jemně nasekané)
- 1 žloutek
- kůra z 1/2 pomeranče
- 1/2 lžičky mleté skořiice
- 200 g hladké špaldové mouky
+ pomerančová marmeláda na slepení, hořká čokoláda na zdobení, ořechy na ozdobu
Postup:
- Změklé máslo utřete s cukry, přidejte med, nasekané ořechy, žloutek, kůru z pomeranče a skořici.
- Vmíchejte mouku a vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočívat minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc).
- Vyválejte plát silný asi 3 mm a vykrajujte tvary.
- Pečte v předehřáté troubě na 170°C mírně do zlatova 6-8 minut.
- Nechte vychladnout. Cukroví slepte pomerančovou marmeládou a ozdobte čokoládou (rozpuštěnou) a ořechem. Skladujte v uzavřené krabičce a v chladu.
Zdroj: časopis F.O.O.D. (12/2016)