Narozeniny naší Olivie jsou vždy výjimečnou událostí. Pár týdnů před narozeninami mě chytá pravidelně nostalgická nálada. V den narozenin si přemítám v hlavě celé těhotenství, porod a roky, které uběhly od porodu. Jsem dojatá už od začátku listopadu a dojímám se i teď, když Vám to píši. Pravděpodobně budu dojatá až do konce roku, protože se pomalu blíží adventní čas a to patří taky k období, kdy se dojímám.
Pokaždé když peču narozeninové dorty, přemýšlím nad nimi dlouho. Hodně dlouho. Nakonec jsem upekla dort z karamelizovaných banánů s krémem z tvarohu, žervé a smetany. Korpus je díky banánům a karamelu sladký, proto jsem zvolila lehký krém z tvarohu, který jsem již moc nesladila.
Narozeninovou oslavu měli tentokrát na starosti babička s dědou. Babička zařídila dekorace v podobě lesních zvířátek. Děda koupil šampaňské (rychlé špunty) a slavilo se celé odpoledne. A dort? Pochutnali jsme si všichni.
Korpus:
- 210 g (150 g a 60 g) třtinového cukru
- 25 ml vody
- 250 g banánů
- 15 g másla
- vanilkový extrakt
- 175 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 150 g hladké mouky
- 75 g polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 50 ml bílého jogurtu
Krém:
- 500 g tučného tvarohu
- 180 g krémového sýru
- 150 ml smetany ke šlehání (33%)
- 4 – 6 lžic moučkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
Postup:
- Banány nakrájejte na menší kousky. Do menšího hrnce dejte 150 g cukru, 25 ml vody a dejte vařit. Občas lehce zamíchejte, cukr začne pomalu zlátnout a měnit se na karamel. Přidejte máslo, zamíchejte, přidejte banány a míchejte do té doby, dokud banány nezměknou. Odstavte a nechte vychladnout.
- Připravte si dortovou formu o průměru 24 cm – vyložte ji pečícím papírem.
- V míse smíchejte mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a nechte stranou.
- V jiné míse vyšlehejte světlou pěnu z vajec a zbývajícího cukru. Postupně zašlehávejte olej, přidejte banány s karamelem a vyšlehejte hladkou směs.
- Do tekuté směsi přidejte moučnou směs a na závěr vmíchejte jogurt.
- Těsto nalijte do formy a pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 45 minut.
- Korpus nechte vychladnout (chvíli ve formě, poté na mřížce).
- Krém – vyšlehejte tvaroh a krémový sýr společně s cukrem a skořicí. Zvlášť vyšlehejte smetanu a vmíchejte do krému.
- Sestavení dortu – korpus 2x prořízněte (korpus je vláčný, pozor, aby se nerozpadl) a naneste krém. Ozdobte dle fantazie – při zarovnávání korpusu mi zbyly odřezky a těmi jsme dozdobili dort.
(Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/10/dort-z-karamelizovanych-bananu.html)