Za posledních pár let jsem žila na mnoha místech, různá místa v Čechách, pár let za hranicemi. Každé jednotlivé místo jsem si zamilovala a navždy zůstane v mém srdci, ale jedna věc se nikdy nezmění – vždy se budu ráda vracet domů. Domů do Krkonoš. Dětství, rodina, přátelé, vzpomínky a nádherná příroda. Ovocné háje, pole, lesy! Jabloně, hrušně.
Začínáte tušit kam tím mířím? Nenapíšu Vám krátký příběh o bohaté úrodě jablek a hrušek z Krkonoš, ale odhalím své vnitřní pocity, které mám spojené s místem, odkud jsou jablka, která jsem použila do cheescaku. Nakonec z toho vyplývá, že mám citové pouto i k cheescaku, který jsem upekla. Jsem vnitřně přesvědčená, že je to správně!
Pravděpodobně budu mít citové pouto i k jablečeným muffinům, povidlům a k dalším následujícím receptům, protože než zpracuji tunu jablek, ještě jich pár přidám.
P.S.: Mám pocit, že neexistuje chceescake, který by nebyl báječný. Skořicové sušenky, sýrová náplň, jablíčka a drobenka. Něco mezi koláčem s drobenkou a tradičním cheescakem, ale spojením vzniklo něco netradičně božského.
Těsto:
- 180 g skořicových sušenek
- 90 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 300 g krémového sýru
- 50 g cukru krupice
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 vejce
Jablečná náplň:
- 3 jablka
- 1/2 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
Drobenka:
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku ovesných vloček
- 50 g másla
Postup:
- Pečícím papírem vyložte dno dortové formy o průměru 22 – 24 cm.
- Rozdrťte sušenky a přidejte rozpuštěné máslo. Směs pořádně promíchejte a nasypte do připravené dortové formy. Hmotu pomocí lžíce pečlivě udusejte až do krajů. Základ dejte péct do předehřáté trouby na 170°C na 10-12 minut.
- Připravte si náplň – vyšlehejte krémový sýr společně s cukrem do hladké směsi. Přidejte vanilku a zašlehejte vejce. Směs nalijte na předpečenou (horkou) krustu.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a promíchejte s kořením. Jablečnou směs rovnoměrně navrstvěte na sýrovou náplň.
- Připravte si drobenku – z cukru, mouky, vloček a vychlazeného másla (nakrájeného na kostičky) vytvořte drobenku. Nasypte rovnoměrně na jablečnou směs. Pečte zhruba 30 minut.
- Při pokojové teplotě nechte cheescake vychladnout a uložte jej přes noc do lednice (zabalte do potravinářské fólie).
(Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2015/02/cheesecake-s-jablky-drobenkou-slanym.html)