Po dlouhé době zase čokoláda, hodně čokolády! Čokoládové křehké těsto, čokoládová ganache, kakao. Pár týdnů jsem s čokoládou nepracovala, takže když zaznělo čokoládové přání, vyřádila jsem se.
Kombinace hutné čokolády s kyselou domácí višňovou marmeládou a sezónním ovocem je perfektní. Navíc koláč vypadá naprosto báječně a na každé návštěvě udělá velkou parádu.
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 50 g krupicového cukru
- špetka prášku do pečiva
- 150 g másla
- 1 vejce
Náplň:
- 250 g hořké čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 g marmelády (kyselejší)
+ ovoce a kakao na ozdobu
Postup:
- Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a cukr. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a zpracujte drobenku.
- Do drobenky přidejte vejce a vytvořte hladké těsto (pomocí hnětacího robotu anebo ručně). Podle potřeby si pracovní plochu podsypávejte moukou.
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 2 hodiny odpočívat v lednici.
- Hlubokou koláčovou formu vymažte máslem.
- Vychlazené těsto rozválejte (mezi dvěma archy pečícího papíru) a vložte do vymazané formy (bez papíru) a urovnejte. Dno těsta propíchejte vidličkou a přikryjte pečícím papírem a zasypte fazolemi. Těsto dejte předpéct do předehřáté trouby na 180°C na 20 minut. Nechte vychladnout.
- Připravte si náplň – čokoládu nalámejte na kousky a zalijte ji téměř vroucí smetanou, nechte chvíli odstát, aby se čokoláda rozpustila. Metlou vymíchejte do hladka.
- Na těsto rozetřete marmeládu a nalijte čokoládový krém. Uložte do lednice ztuhnout min. na 1 hodinu.
- Před podáváním ozdobte dle fantazie – sezónním ovocem, kakaem, oříšky.