Cukrářka na telefonu aneb jak to dopadne, když čekáte návštěvu, sedíte v práci a manžel má bojový úkol – dodělat dezert.
Těsto bylo upečené den předem a ráno před odchodem do práce jsem rozdala jednoduché instrukce. Našlehat krém – smetana, krémový sýr, cukr. Rozkrojit těsto, namazat marmeládou, krém a ozdobit. Easy!
První SOS zpráva – „těsto je moc křehké, drolí se, nejde rozkrojit“.
Druhá SOS zpráva – „nejde mi našlehat krém, smetana je moc tekutá, sýr je moc studený“.
Třetí SOS zpráva – „srazil se mi krém“.
Čtvrtá SOS zpráva – „zachránil jsem to, ale nejsem si jistý konzistencí“.
Pátá SOS zpráva – „co mám dělat? Fíky?“
Po první zprávě jsem byla v klidu, po druhé jsem lehce znejistila. Když přišla třetí zpráva, už jsem začala šílet. Po čtvrté už jsem rezignovala a smířila se s tím, že budeme bez dezertu. Na pátou už jsem ani nereagovala.
Když jsem přišla domů, čekalo mě překvapení. Posuďte sami!
Těsto:
- 170 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 220 g dýňového pyré
- 180 g třtinového cukru
- 120 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
Krém:
- 80 g krémového sýru (Lučina)
- 150 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr dle chuti
+ marmeláda na potření
Postup:
- V míse smíchejte mouku, prášku do pečiva, jedlou sodu a koření. V jiné míse smíchejte dýňové pyré, cukr, olej, vejce a prošlehejte.
- Suchou směs postupně vmíchejte do tekuté, vznikne hladké, tekuté těsto.
- Vyšší formu (pekáček) vyložte pečícím papírem. Do formy nalijte těsto a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte v předehřáté troubě na 170° C zhruba 25 – 30 minut. Upečené těsto nechte vychladnout ve formě.
- Připravte si krém – krémový sýr vyšlehejte se smetanou a cukrem do hustého krému.
- Těsto rozkrojte (pozor, křehké!), naneste vrstvu marmelády (krému), přiklopte a naneste opět vrstvu krému. Ozdobte dle fantazie.
(Zdroj: http://www.vikendovepeceni.cz/2015/02/dynove-rezy-se-skoricovou-slehackou.html)