Švestky, skořice, oříšková drobenka. Přátelé, cítíte tu vůni podzimu? Nepochybně ano. Topná sezóna začala o měsíc dříve, po ránu už je to na kabát a kulicha, ale beztak je ten podzim kouzelný.
Doufám, že už jste tedy také na podzimní vlně, těšíte se na všechny ty voňavé podzimní koláče, hutné polévky a jídla, která nás zahřejí.
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 35 g cukru krupice
- 1/2 lžíce vanilkového cukru
- 30 g rozpuštěného másla
- 65 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 15 g čerstvého droždí
- špetka soli
- citronová kůra
+ švestky
Tvarohová náplň:
- 150 g tvarohu (měkkého v kostce)
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 10 g másla pokojové teploty
- 25 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vejce
Oříšková drobenka:
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce mletých lískových oříšků
- 1 lžíce másla pokojové teploty
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- špetka skořice
Postup:
- Připravte si kvásek – do zadělávací mísy dejte část vlažného mléka, lžičku cukru a droždí a vše lehce promíchejte. Nechte odstát do té doby než se na hladině začnou dělat bublinky.
- Jakmile je droždí aktivní, přidejte do mísy zbylý cukr, citrónovou kůru, vejce, mléko a mouku. Všechny ingredience promíchejte a spojte. Na závěr přidejte rozpuštěné (vychlazené) máslo a sůl.
- Ručně anebo pomocí hnětacího robotu vypracujte hladké těsto. Trvá to zhruba 10 minut. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca hodinu až hodinu a půl) dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Připravte si tvarohovou náplň – tvaroh s cukrem, máslem, smetanou a kukuřičným škrobem vyšlehejte. Nakonec zašlehejte vejce.
- Připravte si drobenku – v míse smíchejte všechny ingredience a vidličkou (prsty) vytvořte krásně sypkou drobenku.
- Připravte si ovoce – švestky. Ovoce umyjte, rozkrájejte na půl a vypeckujte.
- Plech vyložte pečícím papírem a předehřejte troubu na 180°C.
- Vykynuté těsto vyválejte rovnoměrně na pečící papír, na těsto naneste tvarohovou náplň, rovnoměrně rozložte švestky a posypte drobenkou. Stáhněte výkon trouby na 180°C a pečte koláč cca 35 – 40 minut.
(Zdroj: http://www.peknevypecenyblog.cz/kolac-s-tvarohem-a-svestkama/)