Když slavím narozeniny, mám vždy jen jedno přání – být s nejbližšími a užít si společně krásný den. Letos jsme začali slavit již v ranních hodinách – narozeninová snídaně v centru města. První sklenička vína padla společně s obědem a pikniková večeře na Petříně. Počasí nám přálo, sluníčko krásně svítilo, svět se smál a šampaňské teklo proudem. Byly to báječné narozeniny, byl to báječný den, ale na jedno se zapomnělo. Dort! Takže po pár dnech došlo konečně i na dort.
Představuji Vám můj opožděný narozeninový dort – hruškový s ricottou a oříškovou krustičkou.
Oříšková krusta:
- 125 g namletých lískových oříšků
- 75 g moučkového cukru
- 3 bílky
- špetka soli
- 100 g krupicového cukru
Hrušky:
- 250 g zralých hrušek (oloupané, bez jadřinců)
- 35 g krupicového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce hruškové marmelády (případně hruškového likéru)
Náplň:
- 250 g ricotty (okapané)
- 75 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 31% tuku)
- 2 plátky želatiny
- svařené hrušky
Postup:
- Připravte si plech a pečící papír. Pomocí tužky a formy obkreslete na papír 2 stejně velké kruhy (dortová forma o průměru 18 cm).
- Oříšky rozmixujte na mouku a smíchejte s moučkovým cukrem. V míse vyšlehejte z bílků a špetky soli sníh – šlehejte na nižší otáčky a postupně přisypávejte krupicový cukr, nakonec šlehejte na nejvyšší otáčky a vyšlehejte pevný sníh. Jemně do sněhu vmíchejte oříškovou směs.
- Směs rozdělte na dvě poloviny a rovnoměrně naneste na připravené šablony.
- Pečte v předehřáté troubě na 175°C zhruba 20 – 25 minut do zlatova. Nechte lehce vychladnout, ale ještě teplé zarovnejte podle dortové formy a nechte zcela vychladnout.
- Připravte si hrušky – oloupané a na jemno nakrájené hrušky dejte do hrnce (pánve), přidejte cukr a citrónovou šťávu. Hrušky poduste na středním plameni zhruba 10 minut. Odstavte a vmíchejte hruškovou marmeládu (likér) a nechte zcela vychladnout.
- Ricottu nechte okapat přes plátýnko (sítko), přidejte cukr, vanilkový extrakt a rozmíchejte. V jiné míse ušlehejte 200 ml smetany do tuhé šlehačky a nakonec vmíchejte do ricottové směsi.
- Želatinu připravte dle návodu. V malém hrnci zahřejte 50 ml smetany a vložte nabobtnalé plátky želatiny, pořádně rozmíchejte a přidejte část ricottového krému, opět míchejte a nakonec želatinovou směs vmíchejte do krému.
- Do krému vmíchejte vychladlé hrušky a celý krém dejte odpočinout na 2 hodiny do lednice. Krém přikryjte potravinářskou fólií.
- Sestavení dortu – na dno dortové formy dejte oříškovou krutu, naneste krém a přikryjte druhou krustou. Dort dejte vychladit minimálně na 4 hodiny do lednice.
- Servírujte pocukrovaný moučkovým cukrem.
(Zdroj: http://www.chezjeanne.cz/kat-dorty-ricotta.html)