Už když jsem kupovala ty dvě kila banánů a manžel podivně zahlížel, myslela jsem na banánový chlebíček. Doma jsem banány nechala ležet pár dní na okně a v momentě, kdy byly lehce přezrálé, vrhla jsem se do pečení. Samozřejmě, že jsem musela vyzkoušet zase něco nového. Nakonec z experimentu vznikl tento báječný banánový koláč s mandlemi a skořicovou drobenkou. Základem je těsto na banánový chlebíček, do kterého jsem přidala nasekané mandle a těsto jsem zasypala skořicovou drobenkou.
Koláč měl velký úspěch, dokonce i kolegové z práce zatoužili po receptu. Tak ho tady máte, přátelé!
Těsto:
- 150 g hladké mouky (špaldové)
- 100 g celozrnné mouky
- 150 g třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka vanilky
- 1/2 lžičky skořice
- 100 g oleje
- 3 velké banány (rozmačkané)
- 2 vejce
- 50 g bílého jogurtu
- 50 g nahrubo nasekaných mandlí
Drobenka:
- 1/2 hrnku nasekaných mandlí
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 60 g studeného másla (nakrájeného na kostky)
Postup:
- Připravte si drobenku – nasekané mandle smíchejte s moukou, cukrem, skořicí a máslem. Z těchto surovin vytvořte drobenku a uložte do lednice.
- Připravte si těsto. V míse smíchejte suché ingredience – mouky, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, vanilku, skořici a promíchejte.
- V jiné míse rozmačkejte banány pomocí vidličky, přidejte vejce, jogurt a olej. Vše opět promíchejte.
- Obě hmoty spojte dohromady a přisypte nahrubo nasekané mandle. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24 cm. Na těsto rovnoměrně nasypte připravenou drobenku.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 50-55 minut.