Naháč je dort, který dělá parádu především na svatbách, ale musím říct, že mu to sluší i na jakékoliv jiné oslavě. Na naší rodinné oslavě, kde jsme slavili ne jedno životní jubileum, udělal velkou parádu.
Nad dortem jsem přemýšlela pár týdnů a pár týdnů jsem měla v hlavě plán. Nicméně plán se změnil. Léto, sezóna čerstvého ovoce a zahradní párty. To si vyloženě žádalo naháče a hned dvoupatrového. Kombinace kakaového korpusu s mandlemi, hutného čokoládového krému s mascarpone a kyselého ovoce je vynikající. Ale myslela jsem i na ty, kteří dávají přednost lehkým, svěžím dortům a tak jsem zvolila nadýchaný korpus s vanilkou a krémem ze skyru, citrónu a borůvek. Hutná čokoládová bomba a krásně lehký dezert – geniální!
Tmavý korpus:
- 6 vajec (bílky a žloutky odděleně)
- 180 g krupicového cukru
- 100 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 50 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 30 g oleje
+ marmeláda na promazání korpusu (kyselejší)
Postup:
- Smíchejte hladkou mouku s kakaem a odložte. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 170°C.
- Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu – nejdříve šlehejte na nižší otáčky samotné bílky, postupně přisypávejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
- V jiné míse vyšlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte a lehce vmíchejte mandlovou mouku.
- Do mandlové směsi po částech vmíchejte mouku s kakaem. Na závěr do těsta vmíchejte olej.
- Těsto nalijte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150°C a pečte zhruba dalších 10-15 minut.
- Korpus nechte 5-10 minut vychladnout ve formě a poté korpus pomocí nože „odlepte“ od formy a přendejte na chladící mřížku. Nechte vychladnout.
Krém z čokoládové ganache a mascarpone:
- 500 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
- 300 g hořké čokolády
- 900 g mascarpone
- 150 g moučkového cukru
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
+ maliny, třešně
Postup:
- Připravte si čokoládovou ganache – nalijte smetanu do hrnce a přiveďte smetanu těsně pod bod varu. Do horké smetany dejte nalámanou čokoládu a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hustá čokoládová hmota.
- Ganache přelijte do misky a nechte lehce vychladnout, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny do lednice.
- Mascarpone smíchejte s cukrem a vychlazenou čokoládovou směsí. Vyšlehejte do hladkého krému, na závěr zašlehejte rychle vanilkový extrakt.
Světlý korpus:
- 4 vejce (bílky a žloutky odděleně)
- 120 g krupicového cukru
- 130 g hladké mouky
- semínka z vanilkového lusku (vanilkový extrakt)
- kůra z 1/2 citrónu
- 30 g oleje
Postup:
- Dortovou formu o průměru 18 – 20 cm vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 170°C.
- Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu – nejdříve šlehejte na nižší otáčky samotné bílky, postupně přisypávejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
- V jiné míse vyšlehejte žloutky s vanilkou a nakonec přidejte nastrouhanou citrónovou kůru. Obě hmoty lehce spojte a lehce vmíchejte prosátou mouku.
- Na závěr do těsta vmíchejte olej.
- Těsto nalijte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150°C a pečte zhruba dalších 10-15 minut.
- Korpus nechte 5-10 minut vychladnout ve formě a poté korpus pomocí nože „odlepte“ od formy a přendejte na chladící mřížku. Nechte vychladnout.
Krém ze skyru a citrónové kůry:
- 350 g skyru
- 400 ml smetany ke šlehání
- 70 g moučkového cukru
- kůra z 1/2 citrónu
- citrónová šťáva z 1/2 citrónu (dle chuti)
- želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker (dle návodu)
- vanilka (nemusí být)
+ borůvky
Postup:
- Vyšlehejte smetanu do pevné šlehačky.
- V jiné míse smíchejte skyr, cukr, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a vanilku.
- Připravte si dle návodu želatinový ztužovač.
- Obě hmoty lehce promíchejte a rychle zapracujte želatinu.
- S krémem pracujte rychle.
Rychlo postup / sestavování dortu:
Korpusy vždy peču den předem, nechám vychladnout, zabalím do potravinářské fólie a uložím do chladu. Doporučuji pracovat rychle i s krémy, zdobím těsně před servírováním.
Když máte nachystané korpusy – prořízněte je. Jednotlivé pláty korpusu lehce promažte marmeládou a nanášejte krém. Na krém dejte ovoce (umyté, osušené) a vrstvěte. V lednici jsem měla „tmavý dort“ a „světlý dort“ samostatně (pod poklopem), dvě patra vznikla až před servírováním. Je důležité si nechat trochu krému stranou, aby jste mohli potřít vršek a následně položit druhé patro. Zdobit můžete ovocem, květinami, čímkoliv.