Narozeninový dort


Naháč je dort, který dělá parádu především na svatbách, ale musím říct, že mu to sluší i na jakékoliv jiné oslavě. Na naší rodinné oslavě, kde jsme slavili ne jedno životní jubileum, udělal velkou parádu.

Nad dortem jsem přemýšlela pár týdnů a pár týdnů jsem měla v hlavě plán. Nicméně plán se změnil. Léto, sezóna čerstvého ovoce a zahradní párty. To si vyloženě žádalo naháče a hned dvoupatrového. Kombinace kakaového korpusu s mandlemi, hutného čokoládového krému s mascarpone a kyselého ovoce je vynikající. Ale myslela jsem i na ty, kteří dávají přednost lehkým, svěžím dortům a tak jsem zvolila nadýchaný korpus s vanilkou a krémem ze skyru, citrónu a borůvek. Hutná čokoládová bomba a krásně lehký dezert – geniální!

IMG_2804

Tmavý korpus:

  • 6 vajec (bílky a žloutky odděleně)
  • 180 g krupicového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g oleje

+ marmeláda na promazání korpusu (kyselejší)

Postup:

  1. Smíchejte hladkou mouku s kakaem a odložte. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu – nejdříve šlehejte na nižší otáčky samotné bílky, postupně přisypávejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
  3. V jiné míse vyšlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte a lehce vmíchejte mandlovou mouku.
  4. Do mandlové směsi po částech vmíchejte mouku s kakaem. Na závěr do těsta vmíchejte olej.
  5. Těsto nalijte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150°C a pečte zhruba dalších 10-15 minut.
  6. Korpus nechte 5-10 minut vychladnout ve formě a poté korpus pomocí nože „odlepte“ od formy a přendejte na chladící mřížku. Nechte vychladnout.

Krém z čokoládové ganache a mascarpone:

  • 500 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
  • 300 g hořké čokolády
  • 900 g mascarpone
  • 150 g moučkového cukru
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu

+ maliny, třešně

Postup:

  1. Připravte si čokoládovou ganache – nalijte smetanu do hrnce a přiveďte smetanu těsně pod bod varu. Do horké smetany dejte nalámanou čokoládu a míchejte dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hustá čokoládová hmota.
  2. Ganache přelijte do misky a nechte lehce vychladnout, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte minimálně na 3 hodiny do lednice.
  3. Mascarpone smíchejte s cukrem a vychlazenou čokoládovou směsí. Vyšlehejte do hladkého krému, na závěr zašlehejte rychle vanilkový extrakt.

Světlý korpus:

  • 4 vejce (bílky a žloutky odděleně)
  • 120 g krupicového cukru
  • 130 g hladké mouky
  • semínka z vanilkového lusku (vanilkový extrakt)
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 30 g oleje

Postup:

  1. Dortovou formu o průměru 18 – 20 cm vyložte pečícím papírem. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. Vyšlehejte bílky s cukrem do pevného sněhu – nejdříve šlehejte na nižší otáčky samotné bílky, postupně přisypávejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
  3. V jiné míse vyšlehejte žloutky s vanilkou a nakonec přidejte nastrouhanou citrónovou kůru. Obě hmoty lehce spojte a lehce vmíchejte prosátou mouku.
  4. Na závěr do těsta vmíchejte olej.
  5. Těsto nalijte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150°C a pečte zhruba dalších 10-15 minut.
  6. Korpus nechte 5-10 minut vychladnout ve formě a poté korpus pomocí nože „odlepte“ od formy a přendejte na chladící mřížku. Nechte vychladnout.

Krém ze skyru a citrónové kůry:

  • 350 g skyru
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 70 g moučkového cukru
  • kůra z 1/2 citrónu
  • citrónová šťáva z 1/2 citrónu (dle chuti)
  • želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker (dle návodu)
  • vanilka (nemusí být)

+ borůvky 

Postup:

  1. Vyšlehejte smetanu do pevné šlehačky.
  2. V jiné míse smíchejte skyr, cukr, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a vanilku.
  3. Připravte si dle návodu želatinový ztužovač.
  4. Obě hmoty lehce promíchejte a rychle zapracujte želatinu.
  5. S krémem pracujte rychle.

Rychlo postup / sestavování dortu:

Korpusy vždy peču den předem, nechám vychladnout, zabalím do potravinářské fólie a uložím do chladu. Doporučuji pracovat rychle i s krémy, zdobím těsně před servírováním.

Když máte nachystané korpusy – prořízněte je. Jednotlivé pláty korpusu lehce promažte marmeládou a nanášejte krém. Na krém dejte ovoce (umyté, osušené) a vrstvěte. V lednici jsem měla „tmavý dort“ a „světlý dort“ samostatně (pod poklopem), dvě patra vznikla až před servírováním. Je důležité si nechat trochu krému stranou, aby jste mohli potřít vršek a následně položit druhé patro. Zdobit můžete ovocem, květinami, čímkoliv.

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s