Borůvkový koláč s drobenkou

dne

Stále častěji utíkám za odpočinkem na venkov, do přírody, do lesa. Město má své výhody a samozřejmě, že Prahu zbožňuji, ale v posledních měsících toužím po klidu. Ticho, klid a les. Tři nejdůležitější kritéria pro letošní dovolenou a tak není divu, že jsme strávili týden uprostřed Českého ráje, v malebné chaloupce na samotě u lesa. Český ráj je nádherný, tuto část naší země jsem již několikrát prošla křížem krážem, ale vždy se tam ráda vracím. Je to místo pro odpočinek, ale i aktivní rodinnou dovolenou.

Chaloupka u lesa má své výhody, když otevřete okno, cítíte vůni jehličí a hub. Houbu jsme sice nenašili ani jednu, ale těch borůvek! A ten koláč z borůvek! A ta bábovka s borůvkami! Hotový borůvkový ráj!

IMG_2797

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 400 ml mléka
  • 120 ml rostlinného oleje
  • špetka soli
  • citronová kůra

Náplň:

  • 350 – 500 g borůvek

Drobenka:

  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g změklého másla
  • 75 g hrubé mouky

Postup:

  1. Připravte si kvásek – do zadělávací mísy dejte část vlažného mléka, lžičku cukru a droždí a vše lehce promíchejte. Nechte odstát do té doby než se na hladině začnou dělat bublinky.
  2. Jakmile je droždí aktivní, přidejte do mísy zbylý cukr, citrónovou kůru, vejce, mléko a mouku. Všechny ingredience promíchejte a spojte. Na závěr přidejte olej a sůl.
  3. Ručně anebo pomocí hnětacího robotu vypracujte hladké, řídké těsto. Trvá to zhruba 10 minut. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca 40 minut) dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Připravte si drobenku – v míse smíchejte všechny ingredience a vidličkou (prsty) vytvořte krásně sypkou drobenku.
  5. Připravte si ovoce – borůvky.
  6. Vymažte a vysypte plech hrubou mouku (můžete použít i pečící papír) a předehřejte troubu na 180°C.
  7. Vykynuté těsto rozetřete rovnoměrně na plech, na těsto naneste rovnoměrně ovoce a ovoce posypte drobenkou. Stáhněte výkon trouby na 180°C a pečte koláč cca 40 minut.

(Zdroj: http://fresh.iprima.cz/recepty/lity-kynuty-kolac-s-boruvkami)

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s