Panna cotta s černým čajem / Earl Grey Panna Cotta


Když rtuť teploměru šplhá výš a výš, zapomeňte na horký čaj a udělejte si svěží panna cottu s příchutí černého čaje, medu a borůvkového želé. Perfektní nepečený dezert, který se ideálně hodí do horkých letních dní.

Černý čaj, který jsem v receptu použila je od značky Tea and The Gang. Tato společnost mě před nedávnem oslovila za účelem spolupráce a samozřejmě jsem s nadšením souhlasila. Tea and The Gang nabízí širokou škálu prémiových čajů. Pyšní se kvalitou jednotlivých čajových směsí. Skandinávský styl dodává čajům osobitost.

Všechny čaje jsou vyrobeny z prvotřídních čajových listů pocházejících z nejlepších čajových plantáží z celého světa. Bylinné směsi jsou složené z nejjemnějších ingrediencí.

Každý čaj je jedinečnou směsí s charakterem, která odpovídá Vaší náladě či osobnosti. Hotové umělecké dílo v sáčku!

The Butler – Earl Grey je tradiční směs cejlonského čaje, přírodního oleje z bergamotu, limetkových lístků a slunečnice.

Panna cotta:

  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 lžíce medu (případně cukr dle chuti)
  • 3 sáčky černého čaje
  • 2 plátky želatiny

Borůvkové želé:

  • 50 g borůvek
  • 1 plátek želatiny

Postup:

  1. Smetanu a med (cukr) smíchejte v hrnci a zahřejte těsně pod bod varu. Pozor, smetana se nesmí vařit!
  2. Do smetanové směsi přidejte sáčky černého čaje a nechte minimálně 10 minut louhovat.
  3. Během louhování čaje si připravte želatinu. Plátky nechte nabobtnat v požadovaném množství vody, které je uvedené na obalu želatiny.
  4. Jakmile je směs dostatečně ochucená, vyndejte čaje a lehce zahřejte. Plátky želatiny pořádně vyždímejte a vmíchejte do směsi.
  5. Směs nalijte do připravených skleniček/formiček. Nechte chladit minimálně 4 hodiny v lednici.
  6. Na borůvkové želé rozmixujte s trochou vody (mléka) borůvky a připravte si dle návodu opět plátek želatiny. Želatinu vmíchejte do borůvek a naneste na vychlazenou panna cottu, následně nechte opět chvíli vychladit.
  7. Podávejte s ovocem nebo jen tak.

Tip: Můžete udělat případně i tři vrstvy – čajovou, medovou a na závěr želé. Vždy je nutné ovšem jednotlivé vrstvy nechat vychladit a poté vrstvit. Želé můžete samozřejmě vynechat.

IMG_2788

 

When the temperature goes up and up, forget about hot tea and make a refreshing panna cotta with the flavour of black tea, honey and blueberry coulis. This is a perfect non-baked dessert, ideal for hot summer days.

Black tea used in the recipe was created by Tea and the Gang. I was approached by this company for the purpose of cooperation, and keenly accepted the proposal. Tea and the Gang offers a wide variety of premium teas. They boast the quality of individual tea blends and their unique Scandinavian style adds to the distinctiveness of the teas.

All teas are made of first-class tea leaves that come from the best tea plantations from all around the world. Herbal infusions consist only of the finest ingredients.

Each tea is an original blend and has features matching your mood or character. What artworks hide in these bags!

The Butler – Earl Grey is a traditional blend of Ceylon tea, natural bergamot oil, lime leaves and sunflower seeds.

Panna cotta:

  • 250 ml whipping cream
  • 2 tablespoons honey (or sugar, depending on your taste)
  • 3 tea bags of black tea
  • 2 leaves of gelatine

Blueberry coulis:

  • 50 g blueberries
  • 1 leaf of gelatine

Instructions:

  1. Mix the whipping cream with honey (sugar) in a pot and heat up, but be careful not to boil the cream.
  2. Add the tea bags into the mixture and leave to infuse for at least 10 minutes.
  3. In the meantime, prepare the gelatine. Let the leaves soak in the desired amount of water (depending on the kind of gelatine you use).
  4. As soon as the mixture is flavoured enough, take out the tea bags and heat up slightly.
  5. Pour the mixture into glasses and let cool in the fridge for at least 4 hours.
  6. For the blueberry coulis, blend the blueberries with a little bit of water (milk) and prepare the gelatine. Mix with the blueberries and apply on the cooled panna cotta. After, let cool again.
  7. Serve with fruits or on its own.

Tip: It is also possible to make three layers – tea, honey and in the end coulis. When doing this, keep in mind that it is necessary to let all layers cool first and then apply them. However, coulis can be left out altogether as the recipe works very well without it.

(Překlad: Jindřiška Seidlová)

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s