Jahody máme nejraději v nepečených dezertech, k snídani, ke svačině anebo jen tak na chuť. Jahodové pečené dezerty mě moc nelákají, ale tento pečený jahodový cheesecake je výjimkou. Je krásně lehký, svěží a v kombinaci se skořicovými sušenkami nádherně voňavý.
Navíc jsou pro mě jahody symbolem letních prázdnin, takže pokud si taky užíváte prázdniny a sváteční dny, dopřejte si i toto jahodové pokušení. Myslím, že cheesecake bude taky ideální tečkou za jakoukoliv letní večeří s rodinou anebo přáteli.
Přátelé, přeji Vám krásné prázdniny, volné dny a dovolené. Užívejte si a odpočívejte!
Těsto:
- 180 g skořicových sušenek
- 90 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 300 g jahod
- 285 g krémového sýru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g cukru
- 500 g plnotučného tvarohu
- 3 velká vejce
- vanilkové aroma
- špetka soli
Postup:
- Pečícím papírem vyložte dno dortové formy o průměru 22 – 24 cm.
- Rozdrťte sušenky a přidejte rozpuštěné máslo. Směs pořádně promíchejte a nasypte do připravené dortové formy. Hmotu pomocí lžíce pečlivě udusejte až do krajů. Základ dejte odpočinout zhruba na 15 minut do lednice a připravte si náplň.
- Předehřejte troubu na 160° C a dolů dejte nádobu s vodou (např. vysoký plech).
- Umyté, očištěné a nakrájené jahody rozmixujte na pyré a propasírujte.
- Ve velké míse vyšlehejte část krémového sýru se smetanou, poté zašlehejte cukr a sůl. Postupně přidejte zbytek krémového sýru, tvaroh a nakonec přidejte vanilkové aroma.
- Do směsi přidejte jahodové pyré.
- Do jahodové směsi přidejte vejce, které lehce mixérem rozšlehejte a dále už míchejte vařečkou, aby se vše krásně spojilo.
- Náplň nalijte na připravený sušenkový základ a dejte péct zhruba na 1 hodinu. Po hodinu bude cheesecake vypadat tekutě, ale už je hotový a bude ještě tuhnout několik hodin v lednici.
- Po upečení vypněte troubu a cheesecake v ní nechte vychladnout (cca 2 hodiny). Následně cheesecake dejte chladit minimálně na 8 hodin do lednice.