Pravé italské risotto je krémové, polotekuté a zásadně se musí servírovat ihned po dovaření. Základem je kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu.
Italská risotta patří mezi naše nejoblíbenější jídla, máme osvědčené recepty, ale rádi zkoušíme nové a nové kombinace. Nakonec každý recept ohodnotíme a určíme pořadí na našem žebříčku.
Tentokrát jsme vyzkoušeli recept slavného Jamieho Olivera. Kombinace výrazných sýrů jako je ovčí sýr, gorgonzola, parmazán a křupavého jablíčka, ořechů a rozmarýnu je naprosto perfektní.
Risotto:
- 1 hrnek rýže na risotto (Arborio,Carnarolli)
- ½ cibule
- bílé víno
- zeleninový vývar
- ovčí sýr
- gorgonzola
- parmezán
- 1 jablko
- máslo
- sůl, pepř
- vlašské ořechy
- rozmarýn
Postup:
- Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a lehce restujte. Zalijte bílým vínem, jakmile se alkohol odpaří, přidejte rýži (neproplachujte) a za stálého míchání restujte (cca 2 minuty). Podlijte zeleninovým vývarem (anebo vodou). Rizoto hlídejte, míchejte a podlévejte.
- Když je rýže měkká (al dente) a tekutina skoro vyvařená, přidejte na kostičky nakrájené jablko, sýry, nastrouhaný parmazán a nasekaný rozmarýn, promíchejte. Na závěr přimíchejte máslo.
- V případě potřeby dochuťte solí (gorgonzola je výrazná a slaná), pepřem.
- Podávejte s nasekanými vlašskými ořechy.
Zdroj: http://www.jamieoliver.com/recipes/rice-recipes/apple-and-walnut-risotto-with-gorgonzola/