Borůvkové a malinové koláčky


Mateřství mě změnilo, dospěla jsem a konečně mám rozum (čti občas se cítím dospěle a občas mám rozum). Ať už je to tak či onak, důležité je, že jsem konečně pochopila určité věci a konečně si vážím toho co mám.

Zítra se slaví den matek a tenhle článek je pro mojí mámu. Pro mámu, která si zaslouží, aby všichni věděli, jak moc pro mě znamená. Ne vždy jsem byla hodná holčička a vzorná dcera. S odstupem času, s přibývajícím věkem, mohu říci, že byly momenty, kdy to měla se mnou opravdu těžké. Možná i dnes jsou momenty, kdy se občas nepochopíme, ale stále je tu pro mě. Pokaždé, když potřebuji pomoct, pokaždé, když potřebuji radu, pokaždé, když se necítím dobře.

Všechny maminky si zaslouží, aby věděly, že si jich vážíme, že je máme rádi, že jsou pro nás nejdůležitější. Buďte na ně hodní a hýčkejte si je. Můžete jim koupit čokoládu, květiny, můžete jim upéct tyhle báječné koláčky, ale myslím si, že když je obejmete a řeknete jim, že je máte rádi, bude to ten největší důkaz lásky!

Pokud se přeci jen rozhodnete upéct tyhle koláčky, určitě si na nich pochutná celá rodina. Základ je opět těsto na jablečný páj, jen s náplní z borůvek a malin. Můžete samozřejmě upéct jeden velký koláč jen s jednou náplní. Maliny můžete případně nakombinovat i s jablky. Těsto je perfektní a s jednotlivými náplněmi se dá experimentovat.

P.S.: Nejmilejší maminko, přeji Ti krásný den matek a děkuji Ti za to, že jsi! Koláčky jsme sežrali, ale upeču Ti jiné!

IMG_2697

 

Těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 230 g másla (vychlazeného)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžíce ledové vody

Náplň:

  • cca 2 hrnky borůvek / malin (náplň můžete obměňovat podle sezony – výborné jsou broskve, jablka, hrušky i švestky)
  • třtinový cukr dle kyselosti ovoce (borůvkové koláčky jsem nedoslazovala, malinové zase potřebovaly více cukru)
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • špetka soli

Postup:

  1. Smíchejte mouku se solí a zapracujte do směsi vychlazené kostičky másla.
  2. Do směsi přidejte rozšlehané vejce s octem a vodou.
  3. Vypracujte těsto, které se nelepí. Těsto rozdělte na dvě stejné části, zabalte každé zvlášť do potravinářské folie a dejte na 1 hodinu odpočívat do lednice.
  4. Připravte si náplň – drobné ovoce smíchejte s cukrem, citronovou šťávou a špetkou soli. Promíchejte a dejte stranou.
  5. Po hodině vyválejte první část těsta a vložte do formy / formiček (použitá forma o průměru 26 cm nebo malé formičky průměr 10 cm a 7 cm).
  6. Na těsto dejte ovocnou náplň.
  7. Vyválejte druhou část těsta a přikryjte náplň, okraje dobře spojte, aby nevytékala šťáva z ovoce. (Okraje můžete ozdobně spojit vidličkou. Můžete taky z druhé části udělat jen proužky a místo zakrytého koláče budete mít mřížkový.)
  8. Pečte v předehřáté troubě – 10 minut na 200°C, poté teplotu ztlumte a pečte na 175°C cca 30 – 40 minut. U mini koláčků se doba pečení zkrátí zhruba o polovinu.

IMG_2701

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s