Perník je typický pro podzimní dny, ale co si budeme říkat, venku to opravdu vůbec nevypadá na květen, ale spíš na ten podzim. Déšť, déšť a zase déšť. Všichni marně vyhlížíme jaro, slunce a teplé počasí. Jaro stále nikde.
Vůně skořice a perníkového koření mi v těchto dnech zvedla náladu. Každopádně i pro výběr tohoto dezertu hrála velkou roli návštěva. A víte co je největší sranda nebo spíš tragédie? Když se chystáte s dezertem pro návštěvu a nakonec ho zapomenete nabídnout. Nevím, asi jsem už přepracovaná – po měsíci (smích).
Po upečení je těsto potřeba pořádně promazat povidly, aby krásně zvláčnělo. Pro dospělé samozřejmě doporučuji prokapat jednotlivé pláty před slepením i něčím ostřejším, například rumem a dezert dostane zase úplně jiný rozměr.
Perník nemusí být vždy litá buchta na plech. Zkuste verzi medového perníku a uvidíte sami, že se z perníku dá vykouzlit sváteční moučník. Dokonce i perníkový dort, ale o tom zase příště.
Těsto:
forma 30 x 25 cm
- 60 g másla
- 1,5 lžičky perníkového koření
- 100 g krupicového cukru
- 6 – 7 lžic medu
- 125 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Náplň:
- 250 g povidel
Poleva:
- 100 g čokolády
Postup:
- Máslo rozpusťte na pánvi a nechte v něm zpěnit koření. Přidejte cukr a nechte zakaramelizovat. Vmíchejte med, odstavte a nechte lehce vychladnout.
- Polotekutou směs prošlehejte s mlékem a žloutky.
- Prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem zapracujte do tekuté směsi.
- Vyšlehejte tuhý sníh z bílků a sníh lehce vmíchejte do moučné směsmi.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 – 40 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout a perník 1 až 2x prokrojte. Pomažte pořádnou vrstvou povidel (nešetřete) a slepte. Ideálně zabalte do potravinové fólie a nechte do druhého dne proležet. Před podáváním můžete polít čokoládou.
(Zdroj: časopis F.O.O.D. 04/16)