Medový perník s povidly


Perník je typický pro podzimní dny, ale co si budeme říkat, venku to opravdu vůbec nevypadá na květen, ale spíš na ten podzim. Déšť, déšť a zase déšť. Všichni marně vyhlížíme jaro, slunce a teplé počasí.  Jaro stále nikde.

Vůně skořice a perníkového koření mi v těchto dnech zvedla náladu. Každopádně i pro výběr tohoto dezertu hrála velkou roli návštěva. A víte co je největší sranda nebo spíš tragédie? Když se chystáte s dezertem pro návštěvu a nakonec ho zapomenete nabídnout. Nevím, asi jsem už přepracovaná – po měsíci (smích).

Po upečení je těsto potřeba pořádně promazat povidly, aby krásně zvláčnělo. Pro dospělé samozřejmě doporučuji prokapat jednotlivé pláty před slepením i něčím ostřejším, například rumem a dezert dostane zase úplně jiný rozměr.

Perník nemusí být vždy litá buchta na plech. Zkuste verzi medového perníku a uvidíte sami, že se z perníku dá vykouzlit sváteční moučník. Dokonce i perníkový dort, ale o tom zase příště.

IMG_2687

Těsto:

forma 30 x 25 cm

  • 60 g másla
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 100 g krupicového cukru
  • 6 – 7 lžic medu
  • 125 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Náplň:

  • 250 g povidel

Poleva: 

  • 100 g čokolády 

Postup:

  1. Máslo rozpusťte na pánvi a nechte v něm zpěnit koření. Přidejte cukr a nechte zakaramelizovat. Vmíchejte med, odstavte a nechte lehce vychladnout.
  2. Polotekutou směs prošlehejte s mlékem a žloutky. 
  3. Prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem zapracujte do tekuté směsi.
  4. Vyšlehejte tuhý sníh z bílků a sníh lehce vmíchejte do moučné směsmi.
  5. Těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 – 40 minut dozlatova.
  6. Nechte vychladnout a perník 1 až 2x  prokrojte. Pomažte pořádnou vrstvou povidel (nešetřete) a slepte. Ideálně zabalte do potravinové fólie a nechte do druhého dne proležet. Před podáváním můžete polít čokoládou.

(Zdroj: časopis F.O.O.D. 04/16)

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s