Čokoládový cheesecake


Duben je u nás ve znamení rodinných oslav, narozenin a svátků. Každý slavnostní okamžik si zaslouží čokoládu, hodně čokolády. Zkrátka si bez čokolády neumíme představit žádnou rodinnou oslavu a nejspíš ani život (smích).

Cheesecake obecně patří mezi světově nejoblíbenější dorty. Pečené, nepečené, s ovocem, veganské anebo dokonce raw verze. Základem je těsto ze sušenek a másla, náplň z krémového sýru, ale samozřejmě se dá použít i náš tvaroh. Veganské či raw verze neobsahují máslo ani sýr, ale těsto je například ze sušeného ovoce a náplň z rozmixovaných oříšků.

Receptů existuje opravdu mnoho a s jednotlivými recepty se dá kouzlit dle sezony či chuti, ale mám pocit, že pro čoko milovníky bude tenhle čoko cheesecake tou nejlepší volbou, je totiž naprosto báječný a hlavně – plný čokolády!

IMG_2656

Těsto:

  • 180 g čokoládových sušenek
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci kakaa
  • 1 lžička mleté kávy

Náplň:

  • 225 g kvalitní hořké čokolády (50 – 70%)
  • 285 g krémového sýru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cukru
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 1 malé silné espresso (cca 2 lžíce)
  • 35 g prosátého kaka
  • 3 velká vejce
  • špetka soli

Postup:

  1. Pečícím papírem vyložte dno dortové formy o průměru 22 – 24 cm.
  2. Rozdrťte sušenky, přidejte mletou kávu, kakao a nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Směs pořádně promíchejte a nasypte do připravené dortové formy. Hmotu pomocí lžíce pečlivě udusejte až do krajů. Základ dejte odpočinout zhruba na 15 minut do lednice a připravte si náplň.
  3. Předehřejte troubu na 160° C a dolů dejte nádobu s vodou (např. vysoký plech).
  4. Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní a nechte vychladnout.
  5. Ve velké míse vyšlehejte část krémového sýru se smetanou, poté zašlehejte cukr a sůl. Postupně přidejte zbytek krémového sýru, tvaroh a nakonec zašlehejte kávu (šlehejte dokud se nerozpustí cukr).
  6. Do směsi přidejte prosáté kakao, lehce promíchejte a přidejte rozpuštěnou čokoládu.
  7. Do čokoládové směsi přidejte vejce, které lehce mixérem rozšlehejte a dále už míchejte vařečkou, aby se vše krásně spojilo.
  8. Náplň nalijte na připravený sušenkový základ a dejte péct zhruba na 1 hodinu. Po hodině bude cheesecake vypadat tekutě, ale už je hotový a bude ještě tuhnout několik hodin v lednici. 
  9. Po upečení vypněte troubu a cheesecake v ní nechte vychladnout (cca 2 hodiny). Následně cheesecake dejte chladit minimálně na 8 hodin do lednice.

(Zdroj: https://www.devceuplotny.cz/Foodblog/Recepty/Kolace/Cokoladovy-cheesecake)

6 komentářů Přidejte váš

  1. Adél píše:

    Lze něčím nahradit kávu?

    To se mi líbí

    1. ivcareich píše:

      Ahoj, káva se používá ke zvýraznění čokoládové chuti, není tedy nutné ji do receptu přidávat či dokonce něčím nahrazovat 🙂 s kvalitní čokoládou určitě docíliš stejného výsledku.

      To se mi líbí

  2. Lucie píše:

    Dobrý den. Prosím konkrétně jaké čokoládové sušenky používáte a jaké kakao.
    Děkuji mnohokrát

    To se mi líbí

    1. ivcareich píše:

      Dobrý den, Lucie, v tomto receptu jsem použila čokoládové sušenky Digestives. Standardně používám holandské kakao s vyšším obsahem tuku, nicméně oblíbenou značku nemám.

      To se mi líbí

      1. Lucie píše:

        Děkuji mnohokrát 😊

        To se mi líbí

  3. Lucie píše:

    Děkuji mnohokrát 😊

    To se mi líbí

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s