Duben je u nás ve znamení rodinných oslav, narozenin a svátků. Každý slavnostní okamžik si zaslouží čokoládu, hodně čokolády. Zkrátka si bez čokolády neumíme představit žádnou rodinnou oslavu a nejspíš ani život (smích).
Cheesecake obecně patří mezi světově nejoblíbenější dorty. Pečené, nepečené, s ovocem, veganské anebo dokonce raw verze. Základem je těsto ze sušenek a másla, náplň z krémového sýru, ale samozřejmě se dá použít i náš tvaroh. Veganské či raw verze neobsahují máslo ani sýr, ale těsto je například ze sušeného ovoce a náplň z rozmixovaných oříšků.
Receptů existuje opravdu mnoho a s jednotlivými recepty se dá kouzlit dle sezony či chuti, ale mám pocit, že pro čoko milovníky bude tenhle čoko cheesecake tou nejlepší volbou, je totiž naprosto báječný a hlavně – plný čokolády!
Těsto:
- 180 g čokoládových sušenek
- 90 g rozpuštěného másla
- 1 lžíci kakaa
- 1 lžička mleté kávy
Náplň:
- 225 g kvalitní hořké čokolády (50 – 70%)
- 285 g krémového sýru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g cukru
- 500 g plnotučného tvarohu
- 1 malé silné espresso (cca 2 lžíce)
- 35 g prosátého kaka
- 3 velká vejce
- špetka soli
Postup:
- Pečícím papírem vyložte dno dortové formy o průměru 22 – 24 cm.
- Rozdrťte sušenky, přidejte mletou kávu, kakao a nakonec přidejte rozpuštěné máslo. Směs pořádně promíchejte a nasypte do připravené dortové formy. Hmotu pomocí lžíce pečlivě udusejte až do krajů. Základ dejte odpočinout zhruba na 15 minut do lednice a připravte si náplň.
- Předehřejte troubu na 160° C a dolů dejte nádobu s vodou (např. vysoký plech).
- Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní a nechte vychladnout.
- Ve velké míse vyšlehejte část krémového sýru se smetanou, poté zašlehejte cukr a sůl. Postupně přidejte zbytek krémového sýru, tvaroh a nakonec zašlehejte kávu (šlehejte dokud se nerozpustí cukr).
- Do směsi přidejte prosáté kakao, lehce promíchejte a přidejte rozpuštěnou čokoládu.
- Do čokoládové směsi přidejte vejce, které lehce mixérem rozšlehejte a dále už míchejte vařečkou, aby se vše krásně spojilo.
- Náplň nalijte na připravený sušenkový základ a dejte péct zhruba na 1 hodinu. Po hodině bude cheesecake vypadat tekutě, ale už je hotový a bude ještě tuhnout několik hodin v lednici.
- Po upečení vypněte troubu a cheesecake v ní nechte vychladnout (cca 2 hodiny). Následně cheesecake dejte chladit minimálně na 8 hodin do lednice.
(Zdroj: https://www.devceuplotny.cz/Foodblog/Recepty/Kolace/Cokoladovy-cheesecake)
Lze něčím nahradit kávu?
To se mi líbíTo se mi líbí
Ahoj, káva se používá ke zvýraznění čokoládové chuti, není tedy nutné ji do receptu přidávat či dokonce něčím nahrazovat 🙂 s kvalitní čokoládou určitě docíliš stejného výsledku.
To se mi líbíTo se mi líbí
Dobrý den. Prosím konkrétně jaké čokoládové sušenky používáte a jaké kakao.
Děkuji mnohokrát
To se mi líbíTo se mi líbí
Dobrý den, Lucie, v tomto receptu jsem použila čokoládové sušenky Digestives. Standardně používám holandské kakao s vyšším obsahem tuku, nicméně oblíbenou značku nemám.
To se mi líbíTo se mi líbí
Děkuji mnohokrát 😊
To se mi líbíTo se mi líbí
Děkuji mnohokrát 😊
To se mi líbíTo se mi líbí