Velikonoční jidáše a mazanec


Minulý rok jsem na Velikonoce vsadila na recepty „na poslední chvíli“. Tvarohový mazanec bez kynutí je perfektní varianta pro všechny, kteří nestíhají anebo nemají chuť se plácat s kynutým těstem.

Já se stále vezu na vlně kynutého těsta a tak není divu, že jsem se letos pustila do tradičního velikonočního pečiva. Mazanec a jidáše ke svátkům jara prostě patří.

Inspirovala jsem se v jarním vydání časopisu Magazín Albert, kde je spousta tradičních i netradičních receptů. Zaujalo mě konkrétně těsto na jidáše a nakonec jsem i z toho stejného těsta vykouzlila mazanec, jen jsem přidala rozinky, kandovanou pomerančovou kůru a mandle. Základ je tedy jedno těsto, které je nutné dobře propracovat a následně nechat kynout, hodně dlouho kynout.

Užívejte si sváteční dny, odpočívejte a dopřejte si něco dobrého na zub. Krásné Velikonoce, přátelé!

wp-1492257688001.

Základní těsto:

Mazanec:

  • 25 g rozinek předem namočených ve vodě (v rumu)
  • 25 g kandované pomerančové kůry
  • sekané mandle na posypání

Postup:

  1. Připravte si kvásek – část vlažného mléka (4-5 lžic) smíchejte s lžičkou cukru a droždím. Nechte vzejít kvásek na teplém místě.
  2. Prosejte mouku se špetkou soli, přidejte cukr, nastrouhanou citronovou kůru a vytvořte důlek, do kterého přidejte žloutky a rozpuštěné máslo (nesmí být horké). Nakonec přidejte kvásek a ručně nebo pomocí hnětacího robotu vypracujte vláčné těsto.
  3. Vypracované těsto dejte do mísy a poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout zhruba hodinu a půl.
  4. Jidáše připravte po hodině a půl kynutí (v případě, že chcete připravit i mazanec, těsto rozdělte na dvě poloviny). Z těsta oddělujte kousky asi po 50 g a na lehce pomoučené ploše vyválejte prameny asi 1 cm silné a 25 cm dlouhé. Ty pak stáčejte jako spirály nebo esíčka. Skládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Poté je potřete žloutkem rozmíchaným s mlékem a pečte 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 160°C.
  5. Do druhé poloviny těsta po hodině a půl kynutí zapracujte rozinky a kandovanou pomerančovou kůru a nechte dalších 30 minut kynout v míse pod utěrkou.
  6. Jakmile mazanec nakyne, na pomoučené ploše těsto propracujte a přeneste na plech s pečícím papírem. Mazanec nahoře nastřihněte do tvaru kříže, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a nechtě ještě asi 20 minut kynout. Pečte v předehřáté troubě na 160° C asi 35 minut.
  7. Podávejte s máslem, medem anebo marmeládou dle chuti.

 

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s