Kynutý koláč s drobenkou


Každý koláč, každý dort, vlastně jakýkoliv recept na našem blogu, má svůj vlastní příběh. Jsou to příběhy z našeho života, které jsou pro nás výjimečné a stojí za to se o ně podělit.

Začátek tohoto příběhu není tak výjimečný, vlastně ani není moc zajímavý, ale bez úvodu by to nebylo ono.

Manžel měl chuť na obyčejný koláč, ale když jsem narazila na zdravější verzi kynutého koláče od Kitchnette, zajásala jsem radostí a bylo rozhodnuto. Koláč můžete upéct s jakýmkoliv ovocem, které doma najdete. Čerstvé, kompotované, mražené, můžete ho upéct s mákem, povidly nebo tvarohem. Těsto má díky celozrnné mouce lehce oříškovou chuť, cukr je nahrazen medem a drobenka je z části z ovesných vloček. Nebojte se zařadit zdravější suroviny do Vašeho pečení. Já jsem použila třešňový kompot s hnědým cukrem a fungovalo to perfektně.

Už se dostáváme k té části, která začíná být zajímavá. S hledáním receptů objevujeme nové a nové tváře, talentované foodblogery a foodfotografy, kteří jsou pro nás neuvěřitelnou inspirací a hnacím motorem. Když takhle jednou jeden z těch mých „bohů“ zorganizoval virtuální kávovou párty a zařadil nás na seznam účastníků, konečně nastala ta pravá chvíle upéct onen kynutý třešňový koláč. Možná přemýšlíte nad tím o čem to vlastně píši – virtuální kávová párty, ale dovolte mi, abych Vám to přiblížila. Jedná se o projekt na Instagramu, kde na dané téma, s partou velice kreativních lidí z celého světa, připravíte vlastní verzi párty (tentokrát kávové) a v den D zveřejníte vlastní fotografie. Není to soutěž, nic nevyhrajeme, takže možná teď zase přemýšlíte proč to vlastně děláme? V první řadě je to výzva, je to zábava a je to určitá forma seberealizace.

Konečně přišla na řadu ta výjimečná část – do foodstylingu jsme dali opravdu kus z našeho života, naše vzpomínky, naši lásku. Na fotografiích si můžete všimnout vzácného servírovacího servisu, který jsme dostali svatebním darem od manželovi babičky. Dále si můžete všimnout sušených květin, které jsou z mé nádherné svatební kytice. Je zde i malý zápisník s iniciály. Zápisník jsem dostala jako pozornost na naší první schůzce. Můj malý cestovní zápisník. Iniciály jsou z našeho svatebního oznámení. Takže už chápete proč je tento příběh pro nás tolik výjimečný?

IMG_2619

Těsto: 

(nízký plech 20×20 cm, na standardní plech je potřeba dvojitá dávka těsta i drobenky)

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 75 g pšeničné polohrubé mouky
  • 40 g medu
  • 100 ml mléka
  • 40 g změklého másla nebo rostlinného oleje
  • 1 žloutek
  • 1/2 sáčku instantního droždí (15 g čerstvého)
  • kůra z 1/2 citrónu
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • špetka skořice a zázvoru

Drobenka:

  • 20 g ovesných vloček
  • 15 g medu
  • 15 g másla
  • 30 g celozrnné mouky
  • 20 g marcipánu anebo mandlových lupínků
  • špetka skořice

Postup:

  1. Připravte si kvásek – do zadělávací mísy dejte vlažné mléko, lžičku medu a droždí a vše lehce promíchejte. Nechte odstát do té doby než se na hladině začnou dělat bublinky.
  2. Jakmile je droždí aktivní, přidejte do mísy zbylý med, žloutek, citrónovou kůru, koření a mouky. Všechny ingredience promíchejte a spojte. Na závěr přidejte máslo (olej) a sůl.
  3. Ručně anebo pomocí hnětacího robotu vypracujte hladké, řídké těsto. Trvá to zhruba 10 minut. Vypracované těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (cca 40 minut) dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Připravte si drobenku – v míse smíchejte všechny ingredience a vidličkou (prsty) vytvořte krásně sypkou drobenku.
  5. Připravte si ovoce. Kompotované ovoce nechte pár minut okapat, čerstvé případně vypeckujte a mražené můžete použít rovnou zmrzlé bez předešlého rozmrznutí. 
  6. Vymažte a vysypte plech hrubou mouku (můžete použít i pečící papír) a předehřejte troubu na 180°C.
  7. Vykynuté těsto rozetřete rovnoměrně na plech, na těsto naneste rovnoměrně ovoce a ovoce posypte drobenkou. Stáhněte výkon trouby na 170°C a pečte koláč 20 minut.

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s