Začalo to několikaměsíčním básněním o vaflovači. Při každé příležitosti jsem nenápadně naznačovala, že je to ten pravý dárek pro mě.
Jen si to představte – domácí čerstvé vafle. Zdravé, celozrnné, bezlepkové, kynuté, kváskové anebo vafle na slano. Zamilovala jsem se a bylo jasné, že dál bez vaflovače nemůžu žít. Nakonec jsem se dočkala a od té chvíle máme doma malé vaflové království.
Jako vaflová královna jsem zavedla tradici, že se každou neděli budou servírovat vafle k pozdní snídani. Vafle na milion způsobů, zkoušíme nové a nové recepty, ale pravé belgické vafle zatím ještě žádná jiná varianta nepřekonala. Jsou prostě dokonalé.
Na belgické vafle je odborník manžel, který si vaflování samozřejmě taky zamiloval a když na něj zrovna padla karta, že bude v neděli vstávat a chystat snídani, ochotně se cestou z práce stavil v obchodě a koupil čerstvé ovoce. Asi si nejspíš noční pokladní klepala na čelo, když šel chlap po půlnoci kupovat jahody a banány, ale co by pro nás přeci neudělal (smích).
Belgické vafle se oficiálně dělí na dva druhy – jedny pochází z města Leige a druhé z Bruselu. Leigenské vafle jsou z hustého kynutého těsta s cukrovými perlami, které se přidávají po vykynutí do těsta. Cukrové perly ve vaflovači zkaramelizují a vafle jsou krásně křupavé. Bruselské vafle jsou naopak z tekutějšího těsta a díky procesu kynutí mají křupavé okraje.
My si na bruselských vaflích neskutečně pochutnáváme, snažíme se i trochu experimentovat, například přidáním citronové kůry. Servírujte s tím co máte nejraději. A na závěr ještě poslední poznámka – vafle chutnají nejlépe teplé, takže než doděláte poslední kus, strčte je do pekáčku do mírně rozehřáté trouby.
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1/2 balení sušeného droždí (15 g čerstvého)
- lžíce třtinového cukru
- 600 ml plnotučného mléka
- 250 g másla
- 3 bílky
- vanilkový extrakt
- špetka soli
K servírování:
- řecký jogurt (zakysaná smetana, šlehačka)
- hořká čokoláda
- čerstvé ovoce
Postup:
- Připravte si kvásek – droždí spolu s cukrem rozpusťte ve vlažném mléce (mléko nesmí být horké!).
- Ke kvásku přidejte mouku, vanilkový extrakt, sůl a promíchejte na hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout zhruba 20 – 30 minut.
- Rozpusťte máslo a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Do vykynutého těsta vmíchejte rozpuštěné máslo a na závěr opatrně i bílkový sníh.
- Vaflovač nechte pořádně rozpálit a vymažte tukem vhodným na smažení. Pečte jednotlivé vafle do zlatova cca 3 – 4 minuty.
Tip: Pro 2 dospělé + 1 dítě bohatě stačí poloviční dávka, ale v případě, že uděláte celou dávku a vafle Vám zbudou, můžete je pár dní uchovat v lednici či mrazáku.