Začíná to vypadat, že se u nás doma nejí nic jiného než sladké koláčky a dortíčky, ale nebojte se, snažíme se jíst zdravě a vyváženě (čti: vařím zdravě pro sebe a nutím to jíst celou rodinu, občas to funguje :D). O zdravou výživu jsem se začala zajímat po porodu, kdy si tělo vyloženě říkalo o změnu. Změna to byla obrovská a musím říct, že to byla dlouhá cesta. Cesta, díky které jsem o pár desítek kilogramů lehčí. Žádné diety, žádné vážení jídla, žádné počítání kalorií. Jen se člověk musí naučit jíst pravidelně a hlavně – přemýšlet.
Věřte mi, funguje to! Jednou za čas si můžete klidně dopřát i ten dortíček bez výčitek.
Anebo se můžete pustit do zdravějšího pečení a můžete mlsat klidně už ráno k snídani. Tenhle božský banánový chlebíček, který je bez lepku, bez cukru a bez laktózy, je naprosto geniální varianta zdravějšího moučníku. Vyzrálé banány těsto nejen krásně osladí, ale taky ho perfektně zvláční. Pekanové ořechy a kvalitní hořká čokoláda jen podtrhnou tu báječnou chuť celého chlebíčku.

Těsto:
- 150 g mandlové mouky
- 150 g bezlepkové mouky (např. Doves Farm)
- 60 ml kokosového oleje
- 4 středně velké zralé banány + 1 banán na ozdobu (nemusí být)
- 3 vejce
- 2 – 3 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku
- 1 lžička skořice
- hrst nasekaných pekanových ořechů
- 20 g nasekané hořké čokolády (min. 70%)
Postup:
- Připravte si chlebíčkovou formu a vyložte jí pečícím papírem.
- V míse smíchejte mandlovou mouku s bezlepkovou, přidejte kypřící prášek a skořici.
- V další misce vidličkou rozmačkejte zralé banány, přidejte vejce, rozpuštěný med, kokosový olej, vanilkový extrakt a směs dobře promíchejte.
- Suchou směs spojte s banánovou a přidejte nasekané ořechy a čokoládu, promíchejte.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 55 minut.
(Zdroj původního receptu: http://www.kitchenstory.cz/bezlepkovy-bananovy-chlebicek/)