Netradiční drobenkový koláč


Už kdysi dávno jsem se zmínila o svém pečícím seznamu dobrot, které potřebuji nutně vyzkoušet. Každým týdnem na něm přibývá stále více a více receptů a pokaždé, když mě přepadne pečící nálada, přemýšlím nad tím co vlastně upeču. Seznam moc nefunguje, ale za to manžela neustále honí mlsná, takže když jen tak utrousil, že má chuť na obyčejný jablečný koláč s drobenkou, nelenila jsem a pustila se s chutí do toho.

Nakonec z toho vznikl neobyčejný drobenkový koláč z křehkého těsta s pomerančovou marmeládou, jablíčky, hruškami, tymiánem a kokosovou drobenkou.

Musím říct, že právě díky pomerančové marmeládě, tymiánu a kokosu dostal klasický drobenkový koláč exotický nádech a naprosto nezapomenutelnou chuť. Křehké těsto jen podtrhlo výraznou chuť všech ingrediencí.

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 150 g vychlazeného másla
  • 2 lžíce ledové vody

Náplň:

  • 100–150 g pomerančové marmelády
  • ½ kg jablek
  • ½ kg hrušek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků

Drobenka:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 50 g kokosu (plátky nebo strouhaný kokos)
  • 50 g moučkového cukru
  • 120 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Smíchejte prosátou mouku, bramborový škrob, cukr a špetku soli. Do suché směsi přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutek, vodu a vypracujte těsto.
  2. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici 1 hodinu.
  3. Odpočaté těsto rozválejte na pečícím papíru ve tvaru obdélníku podle velikosti formy (cca 25 x 35 cm), propíchejte vidličkou a dejte vychladit zhruba na 30 minut do lednice.
  4. Připravte si náplň – jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na plátky. Plátky smíchejte s cukrem, citrónovou šťávou, tymiánem a nechte chvíli odstát.
  5. Připravte drobenku – mouky, škrob, cukr a kokos promíchejte s rozpuštěným máslem a následně prsty vytvořte drobenku.
  6. Na připravené rozválené těsto naneste rovnoměrně vrstvu pomerančové marmelády. Na marmeládu dejte náplň z jablek a hrušek, a nakonec koláč zasypte drobenkou.
  7. Koláč pečte v předehřáté troubě na 170 °C 45 minut. Můžete podávat s moučkovým cukrem.

(Zdroj: http://www.laskominyodmaryny.cz/…/jablecny-kolac-s-tymianem…)

 

wp-1486332631847.jpg
Neobyčejný drobenkový koláč

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s