Na domácí koblihy jsem myslela už dlouho. Pekelně dlouho. Až konečně nastal ten pravý okamžik a já se na svém cukrářském a pekařském žebříčku posunula zase o stupínek výš. Domácí koblihy plněné jahodovou marmeládou, obalené ve směsi z hnědého cukru, skořice a citronové kůry. Přiznám se, byla jsem sama na sebe pyšná. Ještě vlažné mizely ze stolu a naše Ollie poctivě kontrolovala kvalitu.
Jak už jsem zmínila na začátku, na koblihy jsem měla pomyšlení již delší dobu. Přípravu jsem pilně studovala, pročítala recepty, postupy a vychytávky. Někdo koblihy plní před smažením, někdo až po. Druhý postup jsem zvolila i já, přijde mi praktičtější a nehrozí vytečení náplně do oleje.
Dokonce jsem zjistila, že koblihy mají i bohatou historii – už ve starém Egyptě i Římě je připravovali, plnili je medem a mákem. Proslavily se v 17. století ve Vídni a jsou oblíbené po celém světě. Například v Holandsku jsou to tzv. „Oliebollen“ připravované z rozinkového těsta posypané moučkovým cukrem. Na ulicích můžete narazit na velké pojízdné „koblihárny“, kde připravují čerstvé koblihy a voní na kilometry daleko. V Itálii se koblížky nazývají „Bombolone“ a jsou plněné krémem. Americké donuty zná nejspíš každý – koblihy s dírou, polité polevou s barevným spaním a čokoládou.
U nás jsou typické s meruňkovou marmeládou, ale obchody nabízí i plněné různými krémy, pudinkem, nugátem. Jaká je Vaše nejoblíbenější?

Těsto:
- 340 g hladké mouky + na zpracování
- 125 ml vlažného mléka
- 1 lžíce vlažné vody
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 vajíčka
- 50 g rozpuštěného másla
- kůra z ½ citronu
- 2 lžičky rumu
- olej na smažení (cca 0,75l), cukr na obalování a marmeláda dle chuti
Postup:
- Do mísy dejte vlažné mléko, lžíci vlažné vody, lžíci cukru a droždí. Směs přikryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek (cca 10 minut).
- Do kvásku zapracujte mouku, máslo, vejce, zbývající cukr, kůru z citronu a rum. Pomocí hnětacího robotu (ručně) vypracujte hladké, nelepivé těsto. Mísu vymažte lehce olejem a dejte do ní vypracované těsto, opět přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě zhruba 1 hodinu (dokud nezdvojnásobí objem).
- Vykynuté těsto přeneste na pomoučený vál, propracujte, vyválejte zhruba 2 cm plát a pomocí vykrajovátka (skleničky) vykrojte jednotlivé koblihy.
- Koblihy nechte ještě zhruba 30 minut kynout a připravte si hrnec na smažení (vyšší, ale široký). Je důležité, aby koblihy byly ve větší vrstvě oleje, nedotýkaly se dna ani sebe navzájem. Připravte si i mísu vyloženou papírovými ubrousky, které nasáknou přebytečný olej ze smažení, kam budete dávat osmažené koblihy. Připravte si i cukr na obalování, marmeládu a cukrářský sáček na plnění.
- V rozpáleném oleji osmažte koblihy. Do hrnce dejte jednotlivé koblihy, na pár vteřin přiklopte pokličkou, nechte, aby pára zvedla koblížky, sundejte pokličku a otočte. Koblížky smažte dohromady cca 3 minuty, pěkně do zlatova.
- Usmažené koblihy dejte na papírový ubrousek. Ještě teplé obalte v cukru (vynikající je směs se skořicí, citronovou kůrou a třtinovým cukrem). Nakonec si do každé koblihy udělejte otvor a naplňte koblihy marmeládou dle chuti (krémem).
(Zdroj původního receptu: http://www.lapetit.sk/domace-malinove-sisky/)
