Jak si zpříjemnit mrazivé dny? Šálkem dobrého čaje se skořicovou rolkou s pekanovými ořechy a javorovým sirupem, zkuste to, funguje to!
Skořicové rolky s pekanovými ořechy a javorovým sirupem
Těsto:
(12 ks, koláčová forma o průměru 28 cm)
• 90 ml mléka
• ½ balení čerstvého droždí
• ½ lžíce třtinového cukru
• ½ lžičky soli
• 2 vejce
• 85 g másla + máslo na vymazání formy
• 250 g hladké mouky (já jsem použila hladkou špaldovou + špaldovou celozrnnou) + na pomoučení těsta, válení
• špetka mleté vanilky
Náplň:
• 45 g másla (změklého)
• 30 g třtinového cukru
• 25 g pekanových ořechů (nasekaných)
• 2 lžíce javorového sirupu
• 1 lžíce skořice
• špetka soli
• špetka muškátového oříšku
Postup:
1. Třetinu mléka lehce ohřejte, přidejte cukr. Do mléka nadrobte droždí a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
2. Ke kvásku přidejte zbytek mléka, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a dobře promíchejte. Postupně přidávejte do směsi mouku a pomocí hnětacího robotu (ručně) vytvořte hladké těsto, které nelepí.
3. Vypracované těsto vyndejte z mísy, obalte ho v mouce a vraťte zpět do misky, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte kynout zhruba 1 hodinu (než zdvojnásobí svůj objem).
4. Připravte si náplň. Smíchejte cukr se skořicí, solí, muškátovým oříškem a nasekanými pekanovými ořechy.
5. Vykynuté těsto na vále rozválejte do obdélníku a potřete změklým máslem a javorovým sirupem. Na těsto naneste rovnoměrně skořicovou směs a zarolujte.
6. Zarolované těsto nakrájejte na 1-2 cm kolečka (12ks) a dejte do máslem vymazané formy. Mezi jednotlivými rolkami nechte mezeru a nechte kynout zhruba ještě 30 minut.
7. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 45 minut. Po upečení nechte vychladnout a podávejte s moučkovým cukrem (nemusí být).
(Zdroj původního receptu: http://www.lapetit.sk/skoricove-rolky-s-pekanovymi-orechmi/)