Do Štědrého dne zbývá už jen pár dní a vánoční přípravy vrcholí. Pečené cukroví je hotové, pečlivě uskladněné v papírových krabicích a na to nepečené se chystám až těsně před Vánoci, aby bylo čerstvé.
Čím jsem starší a starší, si stále více uvědomuji, že Vánoce nejsou o předražených, kolikrát i zbytečných, darech. To pravé kouzlo Vánoc je čas strávený s rodinou a přáteli. Je to ta sváteční atmosféra a láska všude kolem nás! Jsem se úplně rozněžnila!
Pro své blízké vyrábím jedlé dárky, které jsou dělané s láskou a které vždy potěší, jako například vánoční italský chléb panettone.
Panettone má hodně společného s naší českou vánočkou – kynuté těsto, sušené ovoce, ořechy a nesmí chybět na vánočním stole. Je to perfektní dárek, ale i varianta pro ty, kteří neumí (nebo nechtějí) plést vánočku. Těsto je krásně nadýchané, voňavé a podává se například s jogurtem a sušeným ovocem.
Těsto:
4 kusy (formy o průměru 7-9 cm)
- 5 g sušeného droždí
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- ¼ šálku bílého jogurtu
- 1 lžička vanilkové esence
- 1/2 lžíce strouhané citronové kůry
- špetka soli
- 240 g hladké mouky
- 50 g nahrubo nasekaných mandlí
- 50 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce (pomerančové kůry)
- máslo na vytření formy, případně na vymazání formiček, 1 lžíce rozpuštěného másla na potření chlebů před pečením
Postup:
- Do mísy vlijte půl šálku teplé vody a přidejte droždí. Přimíchejte cukr, vejce, jogurt, vanilkovou esenci, citronovou kůru, špetku soli a na závěr postupně vmíchejte mouku.
- Těsto hněťte, dokud se nepřestane lepit (případně přidejte trochu mouky).
- Velkou mísu vytřete máslem a přesuňte do ní těsto, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout (dokud nezdvojnásobí objem).
- Připravte si formy, které vyložte pečícím papírem (prodávají se i speciální formy na panettone).
- Do vykynutého těsta zapracujte mandle, rozinky, kandované ovoce a rozdělte těsto na 4 díly. Těsto vložte do forem, přikryjte utěrkou a nechte vykynout dalších 30 minut.
- Bochníčky potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova asi 30 minut.
- Podávejte se smetanou nebo řeckým jogurtem, ořechy, kandovaným a sušeným ovocem.
Ve většině receptů se nechává těsto odležet minimálně několik hodin, tento recept je z časopisu F.O.O.D. (12/2016).