Vanilkové rohlíčky jsou symbolem Vánoc a určitě nesmí chybět na svátečním stole.
Vyměnila jsem rodinný tradiční recept za pohankovo – oříškové rohlíčky s pravou vanilkou. Rohlíčky jsou bez lepku a bílého cukru. Jsou krásně měkké a voňavé. Dokonce i zastánci tradičních vánočních receptů je po ochutnání pochválili, takže se nebojte a zkuste něco nového.
P.S.: Moučkový třtinový cukr nemusíte kupovat, můžete si ho vyrobit i doma, stačí pouze výkonný mixér.
Těsto:
- 260 g pohankové mouky
- 190 g změklého másla
- 50 g třtinového cukru
- 50 g medu
- 130 g mletých lískových oříšků
- zrníčka z vanilkového lusku
- moučkový třtinový cukr na obalování + špetka vanilky
Postup:
1. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc odpočinout v lednici.
2. Těsto po vytažení z lednice nechte chvíli povolit a tvarujte jednotlivé rohlíčky. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 12-15 minut.
3. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru a dejte stranou. Vychladlé rohlíčky uskladněte do papírové krabice. Do krabice můžete přidat zbytek vanilkového lusku.
(Zdroj původního receptu: http://fitrecepty.info/…/vanilkove-rohlicky-z-pohankove-mo…/)