Zima ještě pořádně ani nezačala a já už tahám zásobičku domácích džemů, které jsem v létě zavařila. Recept na třešňový džem s mandlovým likérem jsem objevila v časopise F.O.O.D. už kdysi dávno a letos jsem ho konečně vyzkoušela. Je vynikající a jeho lehce kyselá chuť perfektně doplňuje nadýchané kynuté těsto.
Pletenec můžete upéct s džemem, marmeládou anebo jinou, osvědčenou náplní, například s mákem nebo tvarohem.
Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 30 g moučkového cukru
- špetka soli
- 100 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 2 žloutky + vejce na potření
- 50 g másla
- 1 lžíce rostlinného oleje
- třešňový džem ( případně libovolná náplň)
Postup:
1. Mouku prosejte s cukrem a špetkou soli.
2. Mírně ohřejte mléko. Do poloviny vlažného mléka vmíchejte cukru s rozdrobeným droždím a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozmíchejte žloutky.
3. Do mouky vmíchejte vzešlý kvásek a mléko se žloutky, přidejte rozpuštěné máslo, a nakonec zapracujte olej. Těsto asi 5 minut hněťte (musí být hladké a nesmí se lepit), vytvořte bochánek, mírně ho posypte moukou a nechte 30 minut kynout.
4. Připravte si formu na chlebíček a vyložte ho pečícím papírem.
5. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Každý rozválejte na dlouhý pruh, který podélně potřete marmeládou, na konci stiskněte a vytvarujte plněný váleček. Válečky opatrně spleťte do copu, ten vložte do formy a nechte ještě 20–30 minut kynout.
6. Cop potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut při 175°C. Pak povrch zakryjte alobalem a dalších 20 minut dopékejte.