Pletenec s třešňovým džemem a mandlovým likérem


Zima ještě pořádně ani nezačala a já už tahám zásobičku domácích džemů, které jsem v létě zavařila. Recept na třešňový džem s mandlovým likérem jsem objevila v časopise F.O.O.D. už kdysi dávno a letos jsem ho konečně vyzkoušela. Je vynikající a jeho lehce kyselá chuť perfektně doplňuje nadýchané kynuté těsto.

Pletenec můžete upéct s džemem, marmeládou anebo jinou, osvědčenou náplní, například s mákem nebo tvarohem.

Těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 100 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky + vejce na potření
  • 50 g másla
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • třešňový džem ( případně libovolná náplň)

Postup:
1. Mouku prosejte s cukrem a špetkou soli.
2. Mírně ohřejte mléko. Do poloviny vlažného mléka vmíchejte cukru s rozdrobeným droždím a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozmíchejte žloutky.
3. Do mouky vmíchejte vzešlý kvásek a mléko se žloutky, přidejte rozpuštěné máslo, a nakonec zapracujte olej. Těsto asi 5 minut hněťte (musí být hladké a nesmí se lepit), vytvořte bochánek, mírně ho posypte moukou a nechte 30 minut kynout.
4. Připravte si formu na chlebíček a vyložte ho pečícím papírem.
5. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Každý rozválejte na dlouhý pruh, který podélně potřete marmeládou, na konci stiskněte a vytvarujte plněný váleček. Válečky opatrně spleťte do copu, ten vložte do formy a nechte ještě 20–30 minut kynout.
6. Cop potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut při 175°C. Pak povrch zakryjte alobalem a dalších 20 minut dopékejte.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s