Bábovka patří mezi české klasiky, ale věděli jste, že to není výhradně česká záležitost? Bábovky se pečou po celém světě a věřte, že jsou stejně oblíbené jako u nás.
Jsou nenáročné na přípravu, rychlé a vypadají famózně. Receptů je opravdu velké množství a dá se s nimi perfektně experimentovat. Od tradičních receptů našich babiček až po zdravé verze s oříšky či semínky.
Já nejčastěji připravuji (na přání manžela) citronovou bábovku s jogurtem, kterou prostě miluje. Bábovka je díky jogurtu krásně vláčná, ale jelikož nerada peču stále dokola to samé, použila jsem místo citrónů pomeranče a bábovku nakonec vylepšila čokoládovou polevou. Měla stejně velký úspěch jako ta citronová.
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- špetka soli
- 230 g bílého smetanového jogurtu
- 250 g cukru krupice
- 3 velká vejce
- 2 lžičky pomerančové kůry
- 120 ml rostlinného oleje
- 80 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- olej a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání anebo čokoláda na polevu (100 g hořké čokolády + 50 ml smetany ke šlehání)
Postup:
1. Smíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
2. V jiné míse smíchejte jogurt, cukr, vejce, olej, pomerančovou šťávu a nastrouhanou pomerančovou kůru.
3. Sypkou směs zamíchejte do tekuté a rozmíchejte hrudky. Vzniklé těsto nalijte do předem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 160 °C přibližně hodinu.
4. Bábovku nechte vychladnout a vyklopte z formy. Podávejte s čokoládovou polevou (rozehřejte čokoládu se smetanou na šlehání) anebo posypanou moučkovým cukrem.
Jaká je Vaše oblíbená bábovka? Máte nějaký rodinný recept? Pochlubte se.