Existuje hned několik důvodů proč by člověk měl jíst čokoládu. Jedním z nich je, že zlepšuje náladu a věřte, že tenhle švédský čokoládový koláč Vám nejen zvedne náladu, ale dokonce Vás vystřelí i do čokoládového nebe.
Kladdkaka je hutný, mazlavý a hříšně dobrý čokoládový dort. Jedná se o švédskou verzi oblíbeného amerického brownies. Základem je kvalitní kakao a cukr. Já jsem část kakaa nahradila hořkou čokoládou a musím říct, že se jednalo o luxusní záležitost, vlastně spíš až o trochu dekadentní záležitost, protože jsem koláč vylepšila ještě čokoládovou ganache a lískovými oříšky.
Slovo ‚kladd‘ znamená mazlavý, tak dort nepřepečte – ztratil by své kouzlo.
Těsto:
- 100 g másla
- 2 velká vejce
- 160 g cukru (krupice, třtinový)
- 60 g mouky (hladká, mandlová, bezlepková)
- 40 g hořké čokolády (rozpuštěné, obsah kakaa min. 70%)
- 1 velká lžíce kakaa
- špetka soli
- cukr moučka, čokoládová ganache, šlehačka (cokoliv dle libosti k podávání)
Čokoládová ganache:
- 80 g hořké čokolády (min. 70% kakaa)
- 50 ml smetany ke šlehání
- lískové oříšky
Postup:
1. Předehřejte troubu na 175°C a vyložte dortovou formu (průměr 18 cm) pečícím papírem.
2. V hrnci rozpusťte máslo, odstavte a nechte chvíli vychladnout.
3. Ve vodní lázni (mikrovlnné troubě) rozpusťte čokoládu a nechte také chvíli vychladnout.
4. Do rozpuštěného másla vmíchejte cukr, vejce a vše důkladně promíchejte. Do této směsi přidejte čokoládu a opět zamíchejte.
5. Smíchejte sypké suroviny – mouku, kakao a špetku soli. Suchou směs přidejte k čokoládové. zamíchejte a vzniklé těsto nalijte do připravené formy. Pečte zhruba 20 minut. Dort by měl být upečený po okraji, ale prostředek by měl zůstat nedopečený – mazlavý.
Servírovat můžete s moučkovým cukrem, šlehačkou anebo čokoládovým krémem s oříšky (ovocem).
Čokoládová ganache: 80 g čokolády + 50 ml smetany ke šlehání