Podzimní galletky (Gallete)


Lidi, zastavte ten čas, neuvěřitelně to letí! Už skoro měsíc bydlíme v novém, trouba už funguje a to znamená jediné – pečící maniačka je zpět! Během zakázkového pečení jsem pro nás (konečně!) upekla francouzské galletky (gallete) a byly naprosto dokonalé.

Kouzlo galetky spočívá ve své jednoduchosti. Náplně se dají střídat dle ročního období a myslím si, že každá varianta bude naprosto geniální.

Já zvolila podzimní verzi – v hlavní roli blumy, jablíčka, hrušky a podzimní koření. Dokonalost!

Těsto: (1 velká galetka o průměru cca 30cm anebo 2 menší)

  • 110 g hladké špaldové mouky
  • 110 g celozrnné špaldové mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 35 g kukuřičné krupice, polenty
  • 113 g studeného másla
  • 80 ml zakysané smetany
  • špetka soli

Náplň: (V případě, že budete péct jednu velkou galletu, vyberte si náplň dle chuti a zdvojnásobte suroviny.)

  1. Blumová:
    • 200 g vypeckovaných blum (švestek) nakrájených na čtvrtky
    • 25 g třtinového cukru (záleží na kyselosti ovoce)
    • 10 g rozpuštěného másla
    • skořice, kardamom
  2. Jablečno-hrušková:
    • 200 g jablečných a hruškových tenkých plátků
    • 25 g třtinového cukru
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • skořice, muškátový oříšek
    • 10 g rozpuštěného másla

Postup:

  1.  Smíchejte mouku, polentu, cukr a špetku soli. Ke směsi přidejte na kostičky nakrájené máslo a vypracujte hrubou krupici. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a vypracujte těsto. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu chladit do lednice.
  2. Vyložte plech pečícím papírem.
  3. Vychlazené těsto rozválejte na kruh (průměr cca 30 cm) na pomoučeném vále a přeneste na pečící papír. Na vyválené těsto dejte náplň (náplně) zhruba 5 cm od okraje.
    Blumová náplň: Vyválené těsto pocukrujte polovinou cukru, vyskládejte na čtvrtky nakrájené blumy (cca 5 cm od okraje), zasypte rovnoměrně druhou polovinou cukru a na závěr přidejte skořici a kardamom.
    Jablečno-hrušková náplň: Nakrájené jablíčka i hrušky dejte do mísy, zasypte cukrem a přidejte citrónovou šťávu a koření, vše důkladně promíchejte a nechte chvíli odležet. Směs naneste na těsto zhruba 5 cm od okraje.
  4. Okraje těsta přeložte přes náplně a hezky urovnejte. Na závěr okraje potřete rozpuštěným máslem a lehce okraje pocukrujte (nemusí být).
  5. Pečte v předehřáté troubě na 175°C do zlatova, přibližně 45 minut. Nechte lehce vychladnout.

(Zdroj původního receptu: http://www.chute-sveta.cz/svestkova-galetta-galette/)


Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s