Lidi, zastavte ten čas, neuvěřitelně to letí! Už skoro měsíc bydlíme v novém, trouba už funguje a to znamená jediné – pečící maniačka je zpět! Během zakázkového pečení jsem pro nás (konečně!) upekla francouzské galletky (gallete) a byly naprosto dokonalé.
Kouzlo galetky spočívá ve své jednoduchosti. Náplně se dají střídat dle ročního období a myslím si, že každá varianta bude naprosto geniální.
Já zvolila podzimní verzi – v hlavní roli blumy, jablíčka, hrušky a podzimní koření. Dokonalost!
Těsto: (1 velká galetka o průměru cca 30cm anebo 2 menší)
- 110 g hladké špaldové mouky
- 110 g celozrnné špaldové mouky
- 60 g třtinového cukru
- 35 g kukuřičné krupice, polenty
- 113 g studeného másla
- 80 ml zakysané smetany
- špetka soli
Náplň: (V případě, že budete péct jednu velkou galletu, vyberte si náplň dle chuti a zdvojnásobte suroviny.)
- Blumová:
• 200 g vypeckovaných blum (švestek) nakrájených na čtvrtky
• 25 g třtinového cukru (záleží na kyselosti ovoce)
• 10 g rozpuštěného másla
• skořice, kardamom - Jablečno-hrušková:
• 200 g jablečných a hruškových tenkých plátků
• 25 g třtinového cukru
• 1 lžíce citronové šťávy
• skořice, muškátový oříšek
• 10 g rozpuštěného másla
Postup:
- Smíchejte mouku, polentu, cukr a špetku soli. Ke směsi přidejte na kostičky nakrájené máslo a vypracujte hrubou krupici. Na závěr přidejte zakysanou smetanu a vypracujte těsto. Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte minimálně na hodinu chladit do lednice.
- Vyložte plech pečícím papírem.
- Vychlazené těsto rozválejte na kruh (průměr cca 30 cm) na pomoučeném vále a přeneste na pečící papír. Na vyválené těsto dejte náplň (náplně) zhruba 5 cm od okraje.
Blumová náplň: Vyválené těsto pocukrujte polovinou cukru, vyskládejte na čtvrtky nakrájené blumy (cca 5 cm od okraje), zasypte rovnoměrně druhou polovinou cukru a na závěr přidejte skořici a kardamom.
Jablečno-hrušková náplň: Nakrájené jablíčka i hrušky dejte do mísy, zasypte cukrem a přidejte citrónovou šťávu a koření, vše důkladně promíchejte a nechte chvíli odležet. Směs naneste na těsto zhruba 5 cm od okraje. - Okraje těsta přeložte přes náplně a hezky urovnejte. Na závěr okraje potřete rozpuštěným máslem a lehce okraje pocukrujte (nemusí být).
- Pečte v předehřáté troubě na 175°C do zlatova, přibližně 45 minut. Nechte lehce vychladnout.
(Zdroj původního receptu: http://www.chute-sveta.cz/svestkova-galetta-galette/)