Venkovní teploty sice atakují třicítky, ale já už mám podzimní náladu. V polovině září se asi není čemu divit, ale já jsem na podzimní vlně už od srpna, haha, podzim miluji a je to moje nejoblíbenější roční období. Zbožňuji tu nádhernou vůni skořice, perníkového koření a pečeného ovoce. Už se nemůžu dočkat až zbarvené koruny stromů začnou opadávat a zem bude plná nádherného listí.
A než se podzim ukáže v celé své kráse – užívejte si poslední koupačky, grilovačky, zmrzlinovačky. Až na Vás padne taky podzimní nálada, upečte si perníkový chlebíček s hruškami, je krásně voňavý a vláčný.
Těsto:
- 1 hrnek špaldové celozrnné mouky (hladká pšeničná)
- ½ hrnku chlebové žitné mouky (celozrnná špaldová)
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžíce pomerančové kůry
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- ¾ hrnku rostlinného mléka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce melasy (lze vynechat)
- ½ hrnku oleje
- 1 hrnek hrubě nastrouhaných jablek (2-3 menší jablka)
- 3 hrušky
Postup:
- Smíchejte mléko s citronovou šťávou a odložte stranou, dokud se nesrazí.
- Smíchejte všechny suché ingredience: prosátou mouku, cukr, jedlou sodu, špetku soli, pomerančovou kůru a koření. V jiné misce smíchejte i tekuté ingredience: mléko s citronem, olej, melasu a vanilkový extrakt.
- Hrušky důkladně omyjte, ale neloupejte. Smíchejte suché i tekuté ingredience a do směsi nakonec přidejte nastrouhaná jablka. Těsto nalijte do vymazané (např. kokosovým olejem) nebo pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy, hrušky do formy zasaďte až na dno.
- Pečte 60 minut v předehřáté troubě na 180°C, po upečení troubu vypněte a chlebíček nechte odpočívat v troubě ještě 15 minut (neotvírejte), po vytažení z trouby nechte chlebíček vychladnout ve formě.
(Zdroj:http://fresh.iprima.cz/recepty/vonavy-chlebicek-s-hruskami)