Borůvkový cheesecake


Předpověď počasí nám na víkend slibuje tropické teploty a pokud nemáte v plánu vyrazit někam k vodě, připravte si tenhle borůvkový cheesecake. Je krásně nadýchaný, svěží a plný borůvek.

V původním receptu (na dánský borůvkový cheesecake) doporučují sušenky Digestives, které zaručují nezapomenutelný zážitek. Já ovšem použila karamelové sušenky Lotus a s výsledkem jsem byla nadmíru spokojená, byl vynikající. Vezla jsem ho s sebou dokonce i dvě a půl hodiny v autě na chalupu, čehož jsem se obávala, ale cestu vydržel a všichni si náramně pochutnali.

Těsto:

  •  170 g sušenek (Digestives, Lotus nebo jakékoliv máslové sušenky)
  • 50 g hořké čokolády
  • 70 g rozpuštěného másla

Náplň:

  1. (borůvková část)
    • 250 g čerstvých borůvek
    • 400 g krémového sýru (Philadelphia, Gervais, Buko)
    • 200 g husté zakysané smetany
    • 100 g krupicového cukru
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  2. (vrchní část)
    • 300 g husté zakysané smetany
    • 125 g krupicového cukru
    • želatina (plátky – 3, v prášku – cca ½ balíčku)

Postup:

  1. Rozemleté máslové sušenky smíchejte s nasekanou čokoládou a rozpuštěným máslem. Dno i okraje pečící formy (použitá dortová forma o průměru 23 cm) vyložte pečícím papírem a směs vtlačte dovnitř. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut.
  2. Smíchejte krémový sýr, zakysanou smetanu, cukr a promíchejte (nešlehejte), do směsi přidejte rozmixované borůvky a škrob (pracujte rychle). Borůvkovou náplň naneste na předpečený sušenkový základ a vložte do trouby, pečte zhruba 40 minut. Upečený cheesecake nechte zcela vychladnout, nevyndávejte z trouby.
  3. Želatinu namočte do vody asi na 10 minut (postupujte podle uvedeného návodu na balení). Na plotně v menším hrnci si rozehřejte zakysanou smetanu a cukr, zahřívejte (nevařte) do tekutého stavu bez krystalků cukru. Odstavte, vmíchejte želatinu a nalijte na vychladlý cheesecake. Nechte vychladit v lednici přes noc.

(Zdroj: http://fresh.iprima.cz/recepty/dansky-boruvkovy-cheesecake-blabaer-ostekage)


Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s