Cukety se dají připravit na milión způsobů, dají se vařit, dusit, smažit a zapékat. Mladé cuketky jsou výborné například do salátů a samozřejmě, že se z cuket dá i péct. Těsto je krásně vláčné, funguje podobně jako mrkev, dýně nebo červená řepa.
Bábovka, kterou jsem včera upekla, zmizela podezřele rychle.
Cuketa je vhodná i pro zdravé vaření, obsahuje minimální počet kalorií, vysoký obsah minerálů a působí blahodárně na trávicí ústrojí. Cuketa je prostě nejlepší!
Těsto:
- 150 g cukety
- 4 vejce (bílky, žloutky zvlášť)
- 150 ml oleje
- 130 g moučkového cukru
- ½ sáčku vanilkového cukru
- 1 kelímek husté zakysané smetany
- 250 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Cuketu nastrouhejte nahrubo, v míse ji smíchejte se špetkou soli a nechte chvíli odstát, aby pustila vodu.
- Žloutky vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem do světlé pěny, postupně za stálého šlehání přilévejte olej, musí vzniknout nadýchaná pěna. Do žloutkové směsi lehce vmíchejte zakysanou smetanu a poté postupně i mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Z bílků a citronové šťávy vyšlehejte tuhý sníh. Do směsi přidejte nastrouhanou cuketu a nakonec bílky. Pečte ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě v předehřáté troubě na 160°C asi 50 minut.