Cuketová bábovka


Cukety se dají připravit na milión způsobů, dají se vařit, dusit, smažit a zapékat. Mladé cuketky jsou výborné například do salátů a samozřejmě, že se z cuket dá i péct. Těsto je krásně vláčné, funguje podobně jako mrkev, dýně nebo červená řepa.
Bábovka, kterou jsem včera upekla, zmizela podezřele rychle.

Cuketa je vhodná i pro zdravé vaření, obsahuje minimální počet kalorií, vysoký obsah minerálů a působí blahodárně na trávicí ústrojí. Cuketa je prostě nejlepší!

Těsto:

  • 150 g cukety
  • 4 vejce (bílky, žloutky zvlášť)
  • 150 ml oleje
  • 130 g moučkového cukru
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • 1 kelímek husté zakysané smetany
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Cuketu nastrouhejte nahrubo, v míse ji smíchejte se špetkou soli a nechte chvíli odstát, aby pustila vodu.
  2. Žloutky vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem do světlé pěny, postupně za stálého šlehání přilévejte olej, musí vzniknout nadýchaná pěna. Do žloutkové směsi lehce vmíchejte zakysanou smetanu a poté postupně i mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  3. Z bílků a citronové šťávy vyšlehejte tuhý sníh. Do směsi přidejte nastrouhanou cuketu a nakonec bílky. Pečte ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě v předehřáté troubě na 160°C asi 50 minut.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s