Já si prostě to léto neskutečně užívám! Nemůžu se nabažit čerstvého ovoce, které si sama nasbírám, čerstvé zeleniny, která v létě chutná nejlépe, čerstvé pečínky, která voní z grilu.
Užívejte si prázdniny (už je měsíc skoro za námi) a hlavně – občas si dopřejte něco dobrého na zub, třeba křehký čokoládový koláč s ovocem.
Těsto: (koláčová forma o průměru 24 cm)
- 100 g másla
- 150 g hladké mouky
- 75 g mandlové mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 žloutek
Náplň – čokoládová ganache:
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
- 50 g másla
- letní ovoce na zdobení
Postup:
- Připravte si křehké těsto – z měkkého másla, mouky a cukru udělejte drobenku, přidejte žloutek (podle potřeby i 1 až 2 lžíce studené vody) a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte minimálně 20 minut odpočinout (může odpočívat i přes noc).
- Odpočaté těsto vyválejte a urovnejte do koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou, na těsto položte pečící papír a zasypte luštěninou. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, pak papír sundejte a dopečte do zlatova (dalších cca 10 minut). Upečené těsto nechte vychladnout.
- Připravte si čokoládovou ganache – čokoládu nalámejte na malé kousky, zalijte horkou smetanou a přidejte máslo. Vymíchejte čokoládový krém, který nalijte na těsto a dejte chladit minimálně na 2 hodiny do lednice. Ozdobte letním ovocem dle fantazie a případně posypte moučkovým cukrem.
Tip: Místo hořké čokolády můžete použít i mléčnou, záleží čistě na chuti.