Křehký čokoládový koláč s ovocem


Já si prostě to léto neskutečně užívám! Nemůžu se nabažit čerstvého ovoce, které si sama nasbírám, čerstvé zeleniny, která v létě chutná nejlépe, čerstvé pečínky, která voní z grilu.

Užívejte si prázdniny (už je měsíc skoro za námi) a hlavně – občas si dopřejte něco dobrého na zub, třeba křehký čokoládový koláč s ovocem.

Těsto: (koláčová forma o průměru 24 cm)

  • 100 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g mandlové mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek

Náplň – čokoládová ganache:

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
  • 50 g másla
  • letní ovoce na zdobení

Postup:

  1. Připravte si křehké těsto – z měkkého másla, mouky a cukru udělejte drobenku, přidejte žloutek (podle potřeby i 1 až 2 lžíce studené vody) a vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte minimálně 20 minut odpočinout (může odpočívat i přes noc).
  2.  Odpočaté těsto vyválejte a urovnejte do koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou, na těsto položte pečící papír a zasypte luštěninou. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, pak papír sundejte a dopečte do zlatova (dalších cca 10 minut). Upečené těsto nechte vychladnout.
  3. Připravte si čokoládovou ganache – čokoládu nalámejte na malé kousky, zalijte horkou smetanou a přidejte máslo. Vymíchejte čokoládový krém, který nalijte na těsto a dejte chladit minimálně na 2 hodiny do lednice. Ozdobte letním ovocem dle fantazie a případně posypte moučkovým cukrem.

Tip: Místo hořké čokolády můžete použít i mléčnou, záleží čistě na chuti.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s