Levandule – lehká fialová barva, aromatická vůně, romantická pole v Jižní Francii, mýdlo anebo potpourri. Ale co takhle levandule jako hlavní ingredience v kuchyni? Asi poslední věc, která by Vás napadla, ale věřte mi, že v kuchyni tato voňavá rostlina funguje naprosto skvěle. Důkazem jsou tyto báječné levandulové linecké sušenky.
Levandule už odkvétá, tak si pospěšte, ať si je můžete také upéct.
Těsto:
(cca 20 slepených sušenek o průměru 5 cm)
- 1 žloutek
- 125 g másla
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 60 g cukru moučka
- 175 g hladké mouky
- 2 lžičky levandulových květů (čerstvých anebo čerstvě usušených)
Postup:
- Promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a levandulovými květy. Ze všech těchto ingrediencí vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 1 hodinu chladit do lednice.
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte jednotlivé sušenky a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut (lehce do zlatova). Sušenky nechte vychladnout a případně plňte krémem či marmeládou dle libosti.
Tip: Těsto používám i na vánoční linecké cukroví, ale místo levandulových kvítků přidávám nastrouhanou citrónovou kůru. Sušenky můžete podávat samotné anebo s libovolným krémem (u nás je nejoblíbenější mascarpone a šlehačka).