Levandulové sušenky


Levandule – lehká fialová barva, aromatická vůně, romantická pole v Jižní Francii, mýdlo anebo potpourri. Ale co takhle levandule jako hlavní ingredience v kuchyni? Asi poslední věc, která by Vás napadla, ale věřte mi, že v kuchyni tato voňavá rostlina funguje naprosto skvěle. Důkazem jsou tyto báječné levandulové linecké sušenky.

Levandule už odkvétá, tak si pospěšte, ať si je můžete také upéct.

Těsto:

(cca 20 slepených sušenek o průměru 5 cm)

  • 1 žloutek
  • 125 g másla
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 60 g cukru moučka
  • 175 g hladké mouky
  • 2 lžičky levandulových květů (čerstvých anebo čerstvě usušených)

Postup:

  1. Promíchejte žloutky s cukrem, máslem, moukou, vanilkovým cukrem a levandulovými květy. Ze všech těchto ingrediencí vypracujte hladké těsto, které se nelepí.
  2. Vypracované těsto zabalte do potravinářské folie a dejte minimálně na 1 hodinu chladit do lednice.
  3. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte jednotlivé sušenky a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Sušenky pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 8 minut (lehce do zlatova). Sušenky nechte vychladnout a případně plňte krémem či marmeládou dle libosti.

Tip: Těsto používám i na vánoční linecké cukroví, ale místo levandulových kvítků přidávám nastrouhanou citrónovou kůru. Sušenky můžete podávat samotné anebo s libovolným krémem (u nás je nejoblíbenější mascarpone a šlehačka).

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s