Když už jsme s manželem měli tu dovolenou a slavili jsme první výročí svatby, upekla jsem pro nás tenhle rozkošný dortík. Sladký, křehký, nadýchaný – úžasná Pavlova s mascarpone krémem a sezónním ovocem.
Doufám, že si užíváte letních radovánek a máte se báječně!
Těsto (bezé pláty):
- 5 bílků z menších vajec (cca 160 g mražených bílků)
- 140 g krupicového cukru
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 lžička vinného octu
- špetka soli
Krém:
- 250 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
- 1-2 lžíce cukru
- sezónní ovoce na ozdobu
Postup:
- Ušlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh, postupně zašlehávejte krupicový cukr. Do sněhu opatrně zamíchejte ocet a škrob.
- Na pečící papír si předkreslete kruhy o průměru 15 cm (na jeden plech by se měly vejít 4 kruhy, v případě, že se nevejdou, ušlehejte jen poloviční dávku, sníh nesmí moc dlouho stát). Sníh si rozdělte na 4 části a každou část rozetřete na jednotlivé kruhy (můžete použít i cukrářský sáček).
- Pečte v předehřáté troubě na 140°C asi 50 minut bez horkovzduchu. Pláty nechte vychladnout a poté se obrňte pevnými nervy, protože sundávání z papíru je občas trochu náročnější.
- Připravte si krém – mascarpone ušlehejte s cukrem, postupně přidávejte smetanu. Krém naneste na jednotlivé pláty (můžete každý plát proložit i ovocem) a na poslední plát dejte ovoce dle libosti.