Meruňkový páj s vanilkou


Máme tu léto a s ním i sezonu čerstvého ovoce. S rodinou si užíváme krásné slunné dny a čas v kuchyni se snažím krátit na minimum. Žádné hodinové vyvařování, žádné dlouhé pečení.

K létu ovocné koláče patří a troufám si tvrdit, že tenhle meruňkový páj s vanilkou je prostě dokonalý. Základem je těsto na jablečný páj, který všichni zbožňujeme. Jen jsem obměnila náplň – čerstvé meruňky, třtinový cukr, pár kapek citronové šťávy a semínka z vanilkového lusku. Kombinace křupavého těstíčka se sladkokyselou náplní je prostě k zbláznění a navíc k tomu ta úžasná vůně. Někdy lituji, že i s fotkou nemůžu každému z Vás poslat kousíček na ochutnání, jedná se totiž o geniální záležitost. Ach, úplně se rozplývám! A pokud chcete páj posunout ještě o kousek výš, servírujte ho s vanilkovou zmrzlinou.

Těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 230 g másla (vychlazeného)
  • 1 vejce
  • 2 lžičky octa
  • 2 lžíce ledové vody

Náplň:

  • 10 – 12 meruněk
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • špetka soli
  • semínka z ½ vanilkového lusku
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 15 g másla

Postup:

  1. Smíchejte mouku se solí a zapracujte do směsi vychlazené kostičky másla.
  2. Do směsi přidejte rozšlehané vejce s octem a vodou.
  3. Vypracujte těsto, které se nelepí. Těsto rozdělte na dvě stejné části, zabalte každé zvlášť do potravinářské folie a dejte na 1 hodinu odpočívat do lednice.
  4. Připravte si náplň – umyté, vypeckované meruňky pokrájejte na menší kostičky a dejte do mísy. Přidejte cukr, citronovou šťávu, špetku soli, semínka z vanilkového lusku, vanilkové aroma a hladkou mouku. Promíchejte a dejte stranou.
  5. Po hodině vyválejte první část těsta a vložte do formy (použitá forma o průměru 26 cm).
  6. Na těsto dejte meruňkovou náplň a na náplň přidejte plátky másla.
  7. Vyválejte druhou část těsta a přikryjte náplň, okraje dobře spojte, aby nevytékala šťáva z ovoce. (Okraje můžete ozdobně spojit vidličkou. Můžete taky z druhé části udělat jen proužky a místo zakrytého koláče budete mít mřížkový.)
  8. Pečte v předehřáté troubě – 10 minut na 200°C, poté teplotu ztlumte a pečte na 175°C 30 – 40 minut.

Tip: Náplň můžete obměňovat podle sezony – výborné jsou broskve, jablka, hrušky i švestky. Kombinacím se meze nekladou.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s