Máme tu léto a s ním i sezonu čerstvého ovoce. S rodinou si užíváme krásné slunné dny a čas v kuchyni se snažím krátit na minimum. Žádné hodinové vyvařování, žádné dlouhé pečení.
K létu ovocné koláče patří a troufám si tvrdit, že tenhle meruňkový páj s vanilkou je prostě dokonalý. Základem je těsto na jablečný páj, který všichni zbožňujeme. Jen jsem obměnila náplň – čerstvé meruňky, třtinový cukr, pár kapek citronové šťávy a semínka z vanilkového lusku. Kombinace křupavého těstíčka se sladkokyselou náplní je prostě k zbláznění a navíc k tomu ta úžasná vůně. Někdy lituji, že i s fotkou nemůžu každému z Vás poslat kousíček na ochutnání, jedná se totiž o geniální záležitost. Ach, úplně se rozplývám! A pokud chcete páj posunout ještě o kousek výš, servírujte ho s vanilkovou zmrzlinou.
Těsto:
- 280 g hladké mouky
- špetka soli
- 230 g másla (vychlazeného)
- 1 vejce
- 2 lžičky octa
- 2 lžíce ledové vody
Náplň:
- 10 – 12 meruněk
- 120 g třtinového cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- špetka soli
- semínka z ½ vanilkového lusku
- 1 lžička vanilkového aroma
- 1 lžíce hladké mouky
- 15 g másla
Postup:
- Smíchejte mouku se solí a zapracujte do směsi vychlazené kostičky másla.
- Do směsi přidejte rozšlehané vejce s octem a vodou.
- Vypracujte těsto, které se nelepí. Těsto rozdělte na dvě stejné části, zabalte každé zvlášť do potravinářské folie a dejte na 1 hodinu odpočívat do lednice.
- Připravte si náplň – umyté, vypeckované meruňky pokrájejte na menší kostičky a dejte do mísy. Přidejte cukr, citronovou šťávu, špetku soli, semínka z vanilkového lusku, vanilkové aroma a hladkou mouku. Promíchejte a dejte stranou.
- Po hodině vyválejte první část těsta a vložte do formy (použitá forma o průměru 26 cm).
- Na těsto dejte meruňkovou náplň a na náplň přidejte plátky másla.
- Vyválejte druhou část těsta a přikryjte náplň, okraje dobře spojte, aby nevytékala šťáva z ovoce. (Okraje můžete ozdobně spojit vidličkou. Můžete taky z druhé části udělat jen proužky a místo zakrytého koláče budete mít mřížkový.)
- Pečte v předehřáté troubě – 10 minut na 200°C, poté teplotu ztlumte a pečte na 175°C 30 – 40 minut.
Tip: Náplň můžete obměňovat podle sezony – výborné jsou broskve, jablka, hrušky i švestky. Kombinacím se meze nekladou.