Jsem zpět a se mnou je tu i tenhle vanilkový dort s malinami a sněhovými pusinkami. Po dovolené jsem stále v režimu „nevařím, netvořím“, ale když slavíme – slavíme stylově! Když si lámu hlavu nad slavnostními dezerty, pokaždé skončím u čokolády. Čokoláda je čokoláda, ale už to chtělo změnu. Vanilkové záležitosti mi vždy přišly nudné a nevýrazné, ale tenhle dortík mě přesvědčil o tom, že i vanilka může být skvělá. Korpus je bezkonkurenční – jemný, nadýchaný a ve spojení s vanilkovým a malinovým krémem je prostě báječný. Zdobení sněhovými pusinkami je jednoduché, efektivní a navíc je to skvělá varianta, když není po ruce čerstvé ovoce.
Těsto – korpus:
- 3 vejce (bílky a žloutky odděleně)
- 90 g třtinového cukru
- 100 g hladké mouky
- vanilkový lusk (cukr, extrakt)
- 25 g oleje
Základní vanilkový krém:
- 2 žloutky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 50 g hladké mouky
- 200 ml plnotučného mléka
- 20 g másla
- 1 vanilkový lusk
Krém:
- základní vanilkový krém
- 200 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- malinová marmeláda, maliny
Sněhové pusinky:
- 2 bílky
- špetka soli
- 140 g cukru krupice
- potravinářské barvivo
- ovoce
- čokoládová poleva
Postup:
- Vyšlehejte tuhý sníh z bílků, špetky soli a cukru (na nižší otáčky, postupně přisypávejte cukr).
- Žloutky vyšlehejte se semínky z vanilkového lusku (cukrem nebo extraktem) do světlé pěny.
- Obě směsi lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec přidejte olej. Těsto naplňte do dortové formy (průměr 18 cm) a pečte ve vyhřáté troubě na 170°C asi 20-25 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.
- Připravte si vanilkový krém. Do malého hrnce dejte žloutky, zrníčka z vanilkového lusku (i zbytek lusku), cukr, polovinu mléka a za stálého míchání přiveďte k varu. Vyndejte vanilkový lusk a v druhé polovině mléka si rozmíchejte mouku (nesmí vzniknout hrudky). Za stálého míchání přidejte do žloutkové směsi. Jakmile vznikne hustá kaše, odstavte a vmíchejte do krému máslo, dejte chladit.
- Vychladlý vanilkový krém rozšlehejte, přidejte mascarpone (pozor, dále nešlehejte, aby se krém nesrazil) a šlehačku (ušlehanou). Krém rozdělte na poloviny a do jedné z nich vmíchejte malinovou marmeládu (podle chuti, cca 1-2 lžíce).
- Vychladlý korpus dvakrát (třikrát) prořízněte a postupně naneste krémy dle libosti. Na vanilkový krém dejte maliny (čerstvé nebo mražené). Na dokončení dortu použijte slabou vrstvu krému a nechte chvíli vychladit. Na závěr dort polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte ovocem anebo sněhovými pusinkami.
Postup – sněhové pusinky:
- Ve vodní lázni vyšlehejte bílky se špetkou soli a cukrem do tuhé, lesklé pěny.
- Předehřejte troubu na 140°C.
- Na vnitřní stranu zdobícího pytle naneste špejlí potravinářské barvivo (stačí lehce, pár čárek), naplňte pytel sněhem a na plech s pečícím papírem tvořte pusinky.
- Dejte pusinky do trouby, teplotu snižte na 110°C a pusinky sušte přibližně hodinu.
Tip: V případě, že dort připravujete den předem, nepoužívejte na zdobení krém z mascarpone. Tento krém má tendenci praskat. Mascarpone lze nahradit krémovým sýrem.