Vanilkový dort s malinami


Jsem zpět a se mnou je tu i tenhle vanilkový dort s malinami a sněhovými pusinkami. Po dovolené jsem stále v režimu „nevařím, netvořím“, ale když slavíme – slavíme stylově! Když si lámu hlavu nad slavnostními dezerty, pokaždé skončím u čokolády. Čokoláda je čokoláda, ale už to chtělo změnu. Vanilkové záležitosti mi vždy přišly nudné a nevýrazné, ale tenhle dortík mě přesvědčil o tom, že i vanilka může být skvělá. Korpus je bezkonkurenční – jemný, nadýchaný a ve spojení s vanilkovým a malinovým krémem je prostě báječný. Zdobení sněhovými pusinkami je jednoduché, efektivní a navíc je to skvělá varianta, když není po ruce čerstvé ovoce.

Těsto – korpus:

  • 3 vejce (bílky a žloutky odděleně)
  • 90 g třtinového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • vanilkový lusk (cukr, extrakt)
  • 25 g oleje

Základní vanilkový krém:

  • 2 žloutky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 20 g másla
  • 1 vanilkový lusk

Krém:

  • základní vanilkový krém
  • 200 g mascarpone
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • malinová marmeláda, maliny

Sněhové pusinky:

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 140 g cukru krupice
  • potravinářské barvivo
  • ovoce
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Vyšlehejte tuhý sníh z bílků, špetky soli a cukru (na nižší otáčky, postupně přisypávejte cukr).
  2. Žloutky vyšlehejte se semínky z vanilkového lusku (cukrem nebo extraktem) do světlé pěny.
  3. Obě směsi lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec přidejte olej. Těsto naplňte do dortové formy (průměr 18 cm) a pečte ve vyhřáté troubě na 170°C asi 20-25 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout.
  4. Připravte si vanilkový krém. Do malého hrnce dejte žloutky, zrníčka z vanilkového lusku (i zbytek lusku), cukr, polovinu mléka a za stálého míchání přiveďte k varu. Vyndejte vanilkový lusk a v druhé polovině mléka si rozmíchejte mouku (nesmí vzniknout hrudky). Za stálého míchání přidejte do žloutkové směsi. Jakmile vznikne hustá kaše, odstavte a vmíchejte do krému máslo, dejte chladit.
  5. Vychladlý vanilkový krém rozšlehejte, přidejte mascarpone (pozor, dále nešlehejte, aby se krém nesrazil) a šlehačku (ušlehanou). Krém rozdělte na poloviny a do jedné z nich vmíchejte malinovou marmeládu (podle chuti, cca 1-2 lžíce).
  6. Vychladlý korpus dvakrát (třikrát) prořízněte a postupně naneste krémy dle libosti. Na vanilkový krém dejte maliny (čerstvé nebo mražené). Na dokončení dortu použijte slabou vrstvu krému a nechte chvíli vychladit. Na závěr dort polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte ovocem anebo sněhovými pusinkami.

Postup – sněhové pusinky:

  1. Ve vodní lázni vyšlehejte bílky se špetkou soli a cukrem do tuhé, lesklé pěny.
  2. Předehřejte troubu na 140°C.
  3. Na vnitřní stranu zdobícího pytle naneste špejlí potravinářské barvivo (stačí lehce, pár čárek), naplňte pytel sněhem a na plech s pečícím papírem tvořte pusinky.
  4. Dejte pusinky do trouby, teplotu snižte na 110°C a pusinky sušte přibližně hodinu.

Tip: V případě, že dort připravujete den předem, nepoužívejte na zdobení krém z mascarpone. Tento krém má tendenci praskat. Mascarpone lze nahradit krémovým sýrem.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s